Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS komitejā pārrunā atkritumu apsaimniekošanas nozares aktualitātes

Foto: Pixabay

Latvijas Pašvaldību savienības (LPS)Tautsaimniecības komitejas sēdē trešdien, 18.janvārī, pārrunāja aktualitātes atkritumu apsaimniekošanas nozarē.

Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrijas Vides aizsardzības departamenta direktore Rudīte Vesere sēdes dalībniekus informēja par grozījumiem Atkritumu apsaimniekošanas likumā. Kā būtiskākie mērķi, kas izriet no ES direktīvām saistībā ar likumdošanu ir panākt, lai līdz 2023.gadam poligonos apglabāto sadzīves atkritumu īpatsvars ir ne vairāk kā 10 % no kopējā radīto sadzīves atkritumu daudzuma, savukārt sadzīves atkritumu pārstrādes palielināšanai jābūt vismaz 65% pēc masas.

Savukārt līdz 2023.gada 31.decembrim ir jāievieš sistēma, kas paredz, ka bioloģiskie atkritumi ir vai nu atdalīti un pārstrādāti rašanās vietā, vai savākti dalīti (nav sajaukti ar citiem atkritumu veidiem) visā valstī. Vienlaikus  ir jābūt izveidotai dalītai atkritumu savākšanas sistēmai papīram, metālam, plastmasai un stiklam, līdz 2025.gadam - tekstilmateriālam.

R. Vesere informēja par aktualitātēm saistībā ar Atkritumu apsaimniekošanas valsts plānu 2021.-2028.gadam, tostarp Valsts vides dienesta kompetenci attiecībā uz atkritumu apsaimniekošanas kontroli.

Zvērināts advokāts Edgars Atlācis pašvaldību pārstāvjiem skaidroja in-house regulējumu Publisko iepirkumu likuma kontekstā un šī principa piemērošanas priekšnoteikumiem. In-house piemērošana tika raksturota arī ar konkrētiem piemēriem no prakses. Piemēram, veikts vienots visu pašvaldību, kas ir SIA «ZAAO» dalībnieces, līdzdalības izvērtējums, kura gaitā tiek analizēta gan dalības saglabāšana sadzīves atkritumu savākšanas, gan apglabāšanas tirgū.

Kā veiksmes formulu in-house principa veiksmīgai piemērošanai nākotnē E. Atlācis minēja maksimāli efektīvu un kvalitatīvu pakalpojumu nodrošināšanu no pašvaldību kapitālsabiedrības puses, tām esot līderiem savā darbības nišā.  Tāpat būtiska ir veiksmīga dialoga veidošana starp kapitālsabiedrību un pašvaldību, kā arī veiksmīgs dialogs ar citiem nozares spēlētājiem, Konkurences padomi un Valsts kontroli.

Par sadzīves atkritumu apsaimniekošanas aktualitātēm un izaicinājumiem informēja LPS padomniece Sniedze Sproģe.

Komitejas sēdes videoieraksts pieejams ŠEIT.

Zvērināts advokāts Edgars Atlācis. IN-HOUSE PIEMĒROŠANAS TIESISKAIS IETVARS
Rudīte Vesere, Dr.sc.ing. Likumprojekts “Grozījumi Atkritumu apsaimniekošanas likumā”
LPS padomniece Sniedze Sproģe. Sadzīves Atkritumu apsaimniekošana.
Sanāksmes protokols