Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Komitejā diskutē par kritērijiem ES fondu līdzfinansēto specifisko atbalsta mērķu pasākumiem

Foto: Pixabay

Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) Reģionālās attīstības un sadarbības komitejas sēdē trešdien, 1.februārī, izvērsās diskusija par kritērijiem Eiropas Savienības fondu 2021.-2027.gada plānošanas perioda specifisko atbalsta mērķu un atbalstāmo pasākumu kritēriju definēšanai.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) Valsts ilgtspējīgas attīstības plānošanas departamenta direktors Raivis Brešmits sēdes dalībniekus iepazīstināja ar VARAM  sagatavoto Informatīvo ziņojumu “Par priekšlikumiem teritoriālās pieejas piemērošanai Eiropas Savienības fondu 2021.-2027.gada plānošanas perioda specifiskajos atbalsta mērķos un to pasākumos”. Saskaņā ar dokumentu projektus plānots īstenot, izmantojot teritoriālo pieeju reģionālā mērogā, kur uzsvars būs uz reģionāliem konkursiem un atbalsta diferencēšanu pēc reģionālā IKP vai citiem rādītājiem. Par šo kritēriju sēdes laikā gan raisījās diskusijas, pašvaldību pārstāvjiem norādot, ka ir jādefinē reģionālajām atšķirībām vispiemērotākie kritēriji un tiem ir jābūt objektīviem.

Par VARAM 2023. gadā plānotajiem darbiem un šī brīža aktualitātēm dabas un vides aizsardzības jomā informēja ministrijas valsts sekretāra vietnieks vides aizsardzības jautājumos Andris Ķēniņš. Šī gada laikā ministrija plāno sagatavot grozījumus Ūdens apsaimniekošanas likumā, pārskatot dažādu ūdeņu pārvaldībā iesaistīto institūciju, tostarp pašvaldību lomu. Tāpat plānots pārskatīt metodiku aizsargjoslu ap virszemes ūdensobjektiem noteikšanai. Savukārt dabas aizsardzības jomā 2023.gadā plānots sagatavot informatīvo ziņojumu par Dabas skaitīšanas rezultātiem, uzlabot regulējumu par invazīvajām sugām un izstrādāt dabas plānu individuālos noteikumus.  Kā uzsvēra sēdes dalībnieki, ministrijai dokumentu izstrādes laikā noteikti ir jāorganizē tikšanās ar pašvaldību speciālistiem, lai normatīvais regulējums būtu saskaņots ar iesaistītajām pusēm.

VARAM Vides aizsardzības departamenta ūdens resursu nodaļas vadītāja Iveta Teibe iepazīstināja ar plānotajiem grozījumiem ES direktīvā 91/271/EEC par komunālo notekūdeņu attīrīšanu, taču šī jautājuma plašāka izskatīšana un Ādažu novada pašvaldības pieredze tiks uzklausīta nākamajā komitejas sēdē.

Komitejas sēdes videoierakstu iespējams noskatīties ŠEIT.