Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Iepazīstina ar ANO ilgtspējīgas attīstības mērķu īstenošanas pašvaldībās izvērtējumu

Šī gada 5.aprīlī, notika Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) Reģionālās attīstības un sadarbības komitejas sēde. Tās laikā klātesošos iepazīstināja ar pieejamām iespējām ilgtspējas jomā, kā arī norisinājās diskusijas un LPS pozīcijas formulēšana ikgadējām LPS un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas sarunām.

Komitejas sēdes videoieraksts pieejams ŠEIT.

Sēdes sākumā Valsts kontroles Piektā revīzijas departamenta direktors Edgars Korčagins prezentēja ziņojumu ANO ilgtspējīgas attīstības mērķi Latvijā – neizmantotas iespējas progresēt ilgtspējas jomā.

Savukārt sēdes otrajā daļā norisinājās LPS pozīcijas formulēšana ikgadējām LPS un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sarunām. Diskusijas norisinājās par tādiem jautājumiem kā plānošanas reģionu funkcionālās darbības pilnveidošana koordinētai nozaru pakalpojumu organizācijai Latvijas reģionos, Pašvaldību likums un jauno autonomo funkciju finansējums (policija, jaunatne, atskurbtuves u.c.), kā arī dabas resursu nodoklis – ieņēmumu sadales princips un izlietošana atbilstoši nodokļa mērķim.

Tāpat pieņemta LPS pozīcija par teritorijas attīstības plānošanas sistēmas pilnveidi, atkritumu apsaimniekošanas reģioniem, kompetences maiņu Zaļumsaimniecības plānošanā. Vienlaikus tika pārrunāts VARAM redzējums par valsts un Eiropas Savienības (ES) fondu iespējamo pieejamo finanšu apjomu un avotiem jauno ES direktīvu vides jomā prasību izpildei, VARAM redzējumu par valsts un pašvaldību koplietošanas informācijas un komunikācijas tehnoloģiju platformu attīstības pārvaldību.

Visbeidzot pasākuma dalībnieki izskatīja aktuālos Atveseļošanas un noturības mehānisma un Eiropas Reģionālās attīstības fonda IKT projektus ar pašvaldību iesaisti – Atvieglojumu vienotā informācijas sistēma, viedās pašvaldības u.c.

Par minētajām tēmām ziņoja LPS padomnieki - Ivita Peipiņa, Sandra Bērziņa, Sniedze Sproģe, Kristīne Kinča, Guntars Krasovsksis.

Prezentācijas un sarunu tēmas skatāmas zemāk - pielikumā.

Edgars Korčagins: Laiks izrāvienam ANO ilgtspējīgas attīstības mērķu sasniegšanā
LPS un VARAM 2023. gada sarunu tēmas