Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Komitejā iepazīstas ar pētījumu par mājsaimniecību relatīvo izdevumu budžetu

Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) Veselības un sociālo jautājumu komitejā trešdien, 10.oktobrī, tika prezentēts pētījums par mājsaimniecību relatīvo izdevumu budžetu, kas ataino iedzīvotāju pašreizējo uzskatu par pieņemamu, pieticīgu dzīves līmeni.

Līdz šim par ienākumiem ir runāts dažādos griezumos, taču jaunais pētījums rāda to, kādi ir reālie mājsaimniecības izdevumi pa dažādām pozīcijām, skaidroja Labklājības ministrijas Sociālās iekļaušanas politikas departamenta direktora vietniece Evija Kūla. Šis pētījums ir veidots divās daļās, kur pārtikas groza saturu veidojuši uztura speciālisti, izmantojot Centrālās statistikas pārvaldes apkopoto informāciju par produktu cenām. Savukārt pētījuma subjektīvā daļa veidota, izmantojot iedzīvotāju aptauju par viņu nepārtikas ikmēneša izdevumiem.

E.Kūla skaidroja, ka jaunais relatīvo izdevumu budžets no minimālā pārtikas groza atšķiras ar to, ka izdevumu budžetā ir vērtētas dažāda tipa mājsaimniecības, nevis ņemti vērā tikai izdzīvošanas minimumam nepieciešamie produkti un preces, kas nepieciešami vienam indivīdam,  kā tas bija minimālajam pārtikas grozam.

Labklājības ministrija iecerējusi, ka katru gadu tiks pārrēķinātas pārtikas produktu cenas atbilstoši esošajai situācijai, savukārt nepārtikas izdevumiem tiks piemēroti inflācijas koeficienti. Paredzēts, ka šos datus turpmāk varēs izmantot, lai izvērtētu valsts un pašvaldību sniegto pabalstu apjomu iedzīvotājiem, taču tieši sasaistīt ar šo budžetu nebūs iespējams, ņemot vērā, ka tas ir iedzīvotāju skatījums uz viņu mājsaimniecību ikmēneša izdevumiem.

Tāpat komitejas sēdē LPS padomniece veselības un sociālajos jautājumos Ilze Rudzīte informēja par LPS valdes sēdē panākto vienošanos ar veselības ministru Gati Eglīti par atbalsta sniegšanu maznodrošinātajiem saistībā ar energoresursu cenu pieaugumu.

Ministrs atbalstīja LPS priekšlikumu izstrādāt īstermiņa risinājumu un iekļaut to Covid19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā  mērķēta atbalsta mehānismu mājokļa izdevumu apmaksai noteiktām nabadzības riskam pakļautām iedzīvotāju grupām, paredzot plašāku mājokļa pabalstu saņēmēju loku nekā noteikts sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā, un šim mērķim pašvaldībām 2022.gadā paredzēt speciālu valsts budžeta mērķdotāciju.

Tāpēc ministrija sāks darbu pie nepieciešamajiem grozījumiem Covid19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā un aprēķiniem par nepieciešamo finansējumu no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem".

Paralēli tiks turpināts darbs pie tā, lai 2022.gada valsts budžetā tiktu iekļauts līdzfinansējums garantētā minimālā ienākuma pabalsta un mājokļa pabalsta izmaksai 30 % apmērā.

Mājsaimniecību relatīvo izdevumu budžets