Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Dombrovskis: visnevienlīdzīgākās ES valstis ir vienlīdzīgākas par ASV

Attēlā no kreisās: V. Dombrovskis un Dž. Soross

 

Pat visnevienlīdzīgākās Eiropas Savienības dalībvalstis ir vienlīdzīgākas nekā ASV,” 1. jūnijā Briselē notikušajā Briseles Ekonomikas forumā uzsvēra Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietnieks eiro un sociālā dialoga jautājumos Valdis Dombrovskis.

Dombrovskis tāpat norādīja uz Eiropas Savienības prioritāti novērst nevienlīdzību un nepieciešamību nodrošināt mērķētu sociālo sistēmu: Investīcijas ir visbūtiskākais ekonomikas izaugsmei un sociālo problēmu risināšanai, taču sociālā sistēma primāri ir katras dalībvalsts kompetencē, un tām jāpilda savs pienākums.” Vienlaikus Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietnieks atklāja, ka Eiropas Savienībā patlaban nav pietiekamas izaugsmes, un valstu valdībām kļūst arvien sarežģītāk piemēroties straujajām tehnoloģiskajām inovācijām.

Bažas par notiekošo Eiropā bija jaušamas arī Atvērtās sabiedrības fondu izveidotāja un vadītāja Džordža Sorosa (George Soros) uzrunā. „Eiropas Savienība patlaban ir dziļā krīzē. Ārēji to apņem naidīgi spēki – Krievija, Turcija, ISIS, Ēģipte - un ASV, kura vēlas būt naidīga, bet nespēj. Mums jāstiprina vienotā valūta, eirozona kļuvusi par pilnīgi pretēju veidojumu tam, kāda tā bija iecerēta. Pēc 2008. gada finanšu krīzes eirozona izveidojusi kreditoru – debitoru attiecības, kurās kreditori diktē noteikumus debitoru valstīm, kuras savukārt nespēj šos noteikumus izpildīt. Tāpēc mums būtu skaidri jānošķir Eiropas Savienība no eirozonas, atzīstot, ka eiro ir daudz problēmu, taču tās nedrīkst sagraut Eiropas Savienību.”

Soross tāpat pauda pārliecību, ka Breksita sarunu iznākums vēl nav pavisam skaidrs. „Politikā pieci gadi šķiet kā mūžība, taču šo gadu laikā Eiropas Savienība varētu tikt pārveidota par organizāciju, kurai citas valstis, piemēram, Apvienotā Karaliste, vēlētos pievienoties. Tas patlaban šķiet praktiski neiespējams, bet praktiski tas ir, jo Apvienotā Karaliste ir parlamentāra demokrātija, un nākamais parlaments varētu nobalsot par apvienošanos ar Eiropu,” norādīja Soross, aicinot sabiedrību aktīvi iesaistīties pārmaiņu procesos.