Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Eiropas pašvaldību pārstāvji aicina vairāk atbalstīt pašvaldības patvēruma meklētāju uzņemšanā

12. - 13. jūnijā Hijā (Grieķija) notika Eiropas Vietējo un reģionālo pašvaldību padomes (CEMR) Politikas komitejas sēde, kurā Latvijas delegāciju pārstāvēja Jaunpils novada domes priekšsēdētāja Ligita Gintere, Auces novada domes priekšsēdētājs Gints Kaminskis un Latvijas Pašvaldību savienības ģenerālsekretāre Mudīte Priede.

Komitejas sēdes pirmā daļa tika veltīta diskusijām par izaicinājumiem, uzņemot patvēruma meklētājus Eiropas valstīs. Eiropas Komisijas (EK) pārstāvis informēja, ka ar Eiropas Savienības atbalstu patvēruma meklētāju uzņemšanas punkti Grieķijā ir pilnveidoti, savukārt Grieķijas pašvaldības sniedz palīdzību bez centrālās valdības atbalsta. EK patlaban strādā pie vienotas patvērumu sistēmas izveidošanas Eiropas Savienībā, vienlaikus rosinot, ka valstis, kuras neuzņem patvēruma meklētājus, sniedz finansiālu ieguldījumu tām valstīm, kuras patvēruma meklētājus uzņem. Šie priekšlikumi tiek izstrādāti laikā, kad EK uzsākusi pārkāpuma procedūru pret Čehiju, Poliju un Ungāriju, kuras atteikušās pildīt saistības un uzņemt patvēruma meklētājus. Tāpat diskusijā uzsvērts, ka nepieciešams veicināt solidaritāti ne tikai starp valstīm, bet arī pašvaldībām un centrālo valdību.

CEMR Politikas komitejā arī apstiprināja darbības plānu 2017. - 2019. gadam, tostarp vienojoties par nepieciešamību stiprināt organizācijas lomu Eiropas Savienības un starptautiskajās organizācijās, sadarboties pašvaldību kapacitātes spēcināšanā un kopīgu izaicinājumu risināšanā. Politikas komitejas pārstāvji tāpat pieņēma vairākas pozīcijas: par Eiropas nākotni; programmas “Eiropa pilsoņiem 2014-2020” vidus termiņa pārskatu; kohēzijas politikas nākotni, pieprasot vienkāršotu un integrētu teritoriālo pieeju; Eiropas Sociālo tiesību pīlāru; ģimenes un darba dzīves saskaņošanu.