Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Latvijas ekspertu vizīte Kirgizstānā

Turpinot uzsākto veiksmīgo sadarbību ar Kirgizstānas partneriem, Ārlietu ministrijas finansētajā projektā “Pašvaldību un valdības sadarbības veicināšana un publiskās pārvaldības uzlabošana Kirgizstānā” augusta pēdējā nedēļā Latvijas eksperti devās uz Kirgizstānu, lai nodotu savu pieredzi un zināšanas, kas gūtas Latvijas attīstības un reformu procesā. 

2019. gada 26. augustā Biškekā notika augsta līmeņa konference par valsts un vietējo pašvaldību sadarbības mehānismu un administratīvi teritoriālo reformu īstenošanu Latvijas Republikā. Konferencē piedalījās valsts prezidenta un valdības aparāta, Ekonomikas ministrijas, Lauksaimniecības ministrijas, Finanšu ministrijas, Valsts civildienesta, valsts aģentūras pašvaldību un starpetnisko attiecību jautājumos pārstāvji, Zinātņu akadēmijas, sabiedrisko organizāciju, Kirgizstānas Pašvaldību savienības, Attīstības politikas institūta pārstāvji un eksperti. Latvijas eksperti sniedza rekomendācijas valsts un vietējo pašvaldību sadarbības mehānisma izstrādāšanā ar mērķi izveidot ilgtspējīgu vietējo pašvaldību sadarbību ar valsts institūcijām.

Semināra dalībnieki uzklausīja Latvijas pieredzi administratīvi teritoriālās reformas īstenošanā Latvijā. LPS priekšsēdis Gints Kaminskis prezentēja Latvijas teritoriāli administratīvo iedalījumu, savukārt vecākais padomnieks Māris Pūķis iepazīstināja ar administratīvi teritoriālās reformas norisi Latvijā, ieguvumiem un zaudējumiem. LPS ģenerālsekretāre Mudīte Priede dalījās pieredzē par informācijas apmaiņu ar asociācijas biedriem.

27. augustā Latvijas eksperti apmeklēja Amatas novada sadraudzības pilsētu Karaoju, kur notika diskusija par sadzīves atkritumu savākšanas un izvešanas jautājumiem. Latvijas pieredzi prezentēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Vides aizsardzības departamenta direktore Rudīte Vesere. Latvijas eksperti sniedza ieteikumus, kā uzlabot pašvaldību savstarpējo sadarbību dažādu problēmu risināšanā, piemēram, atkritumu apsaimniekošanā un atkritumu poligonu uzturēšanā.

Ieinteresētību izmantot Latvijas pieredzi atkritumu apsaimniekošanā izrādījusi Kirgizstānas valdība, izstrādājot valsts politiku šajā jomā, tādēļ jau septembra beigās Latvijā mācību vizītē ieradīsies 20 Kirgizstānas valsts pārvaldes un pašvaldību pārstāvji.

Projekts “Pašvaldību un valdības sadarbības veicināšana un publiskās pārvaldības uzlabošana Kirgizstānā” saņēmis Ārlietu ministrijas finansiālu atbalstu. Projekts tiek īstenots par valsts budžeta programmas 07.00.00 “Attīstības sadarbības projekti un starptautiskā palīdzība” līdzekļiem.

Elita Kresse, 

LPS padomniece ārējo sakaru jautājumos