Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Pašvaldības seminārā rosina lietot dabā balstītus risinājumus pilsētvides atveseļošanai

26. augustā Ikšķiles novadā seminārā “Dabā balstīti risinājumi pilsētvides atveseļošanai, notekūdeņu un lietus ūdeņu attīrīšanai” pašvaldībām bija iespēja vairāk uzzināt par ANO ilgtspējīgas attīstības mērķiem un dabā balstītu risinājumu īstenošanu pašvaldību darbā, lai mazinātu vides piesārņojumu, saglabātu bioloģisko daudzveidību un sekmētu pielāgošanos klimata pārmaiņām.

Kā prezentācijā par ANO ilgtspējīgas attīstības mērķiem (IAM) atzīmēja biedrības “Zaļā brīvība” Valdes priekšsēdētājs Jānis Brizga, IAM mērķu īstenošana nav obligāti izpildāma prasība, bet drīzāk brīvprātīga valstu iniciatīva savas dzīves kvalitātes uzlabošanai. “Ir svarīgi atrast līdzsvaru starp cilvēka vajadzībām un planētas spēju tikt galā ar patēriņa sekām,” norādīja biedrības pārstāvis.

Savukārt ainavu arhitekte Ilze Rukšāne klātesošajiem pastāstīja par īstenotajiem projektiem, lai vidē balstītos risinājumus ieviestu dzīvē, dažādām fitotehnoloģijām un to izmantošanas iespējām. Viņa uzsvēra, ka mūsdienās sabiedrība ir mainījusies un nereti kļūst arvien vairāk polarizēta, tādēļ mērķtiecīgi un sistemātiski jāstrādā ar sabiedrības izglītošanu pilsētvides kvalitātes uzlabošanas jautājumos. Tāpat I. Rukšāne uzsvēra, ka jāveicina sadarbība starp augstskolām un profesionāļiem, lai jebkura projekta realizēšanā censtos darīt daudz vairāk, nekā prasa noteikumi.

Stratēģiskās plānošanas un ilgtspējīgās attīstības eksperts Jurijs Kondratenko detalizēti un uzskatāmi iepazīstināja ar konkrētiem ilgtspējīgiem, viegli uzturamiem un ekonomiski pamatotiem risinājumiem lietus ūdeņu apsaimniekošanai blīvi apdzīvotās pilsētās.

Turpinot notekūdeņu apsaimniekošanas tēmu, Latvijas Lauksaimniecības universitātes pētniece Linda Grinberga stāstīja par mākslīgo mitrzemju veidošanu, kas labi darbojas kā iekārta ūdens attīrīšanai un ūdens kvalitātes uzlabošanai. Tika arī stāstīts par dažāda veida notekūdeņu apsaimniekošanu, ievērojot noteikumus un meklējot efektīvākos un izdevīgākos risinājumus.

Semināra dalībniekus uzrunāja arī Ikšķiles novada domes priekšsēdētājs Indulis Trapiņš, kurš pateicās par iespēju diskutēt par aktuāliem jautājumiem un uzsvēra, ka jauniem risinājumiem jābūt inovatīviem un ekonomiskiem, lai resursus ieguldītu tālredzīgi.

Savukārt ar ilgtspējīgiem risinājumiem vides kvalitātes uzlabošanā Ikšķiles novadā iepazīstināja pašvaldības Attīstības nodaļas vadītāja Dina Varslavāne.

Diskusijās dalībnieki apsprieda iespējas izvērtēt dažādo risinājumu efektivitāti vēl pirms to ieviešanas, kā arī speciālistu – inženieru – trūkumu un aicināja uz sadarbību un jaunu zināšanu apgūšanu.

Noslēgumā semināra moderatore LU Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes lektore Gunta Lukstiņa atzīmēja, ka seminārā uzklausītās prezentācijas iedvesmo sakārtot savu dzīves telpu tās plašākajā nozīmē, izplatīt zināšanas, sadarboties, rīkoties saprātīgāk un atveseļot savu apkārtni.

Semināra dalībniekiem bija iespēja klātienē iepazīties ar ilgtspējīgu metodi notekūdeņu attīrīšanai  – Tīnūžu ciemata notekūdeņu attīrīšanas iekārtām ar augu (niedru) palīdzību un Ikšķiles lietus ūdens kanalizācijas izplūdes risinājumu Daugavā ar attīrīšanas iekārtām un sūkņu staciju.

Seminārs notika Latvijas Pašvaldību savienības īstenotajā un Eiropas Komisijas līdzfinansētajā projektā “Strādājot kopā iespēju sniegšanai vietējām un reģionālajām pašvaldībām attīstības veicināšanai ES partnervalstīs”.

Zane Kaufelde un Agita Kaupuža,

LPS padomnieces