Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Klimatneitrālas ekonomikas dzinējspēks – “energoefektivitāte vispirms”

10. novembrī notikušajā Eiropas Reģionu komitejas Vides, klimata pārmaiņu un enerģētikas komisijas (ENVE) sanāksmē Latvijas delegācijas pārstāvis Gunārs Ansiņš, iepazīstinot ar savu sagatavoto dokumentu “Klimatneitrālas ekonomikas dzinējspēks: ES Energosistēmas integrācijas stratēģija”, uzsvēra principa “energoefektivitāte pirmajā vietā” prioritāti resursu efektīvai Eiropai nākotnē.

“Mūsu energosistēma būtu jābalsta uz arvien lielāku atjaunojamo energoresursu īpatsvaru, tajā elastīgi jāintegrē dažādi enerģijas nesēji un tā plašāk jāizvērš visā Eiropā. Būtu jāļauj dažādiem enerģijas nesējiem – elektroenerģijai, gāzei un siltumenerģijai – netraucēti plūst starp mājsaimniecībām, transportu un rūpniecību, nodrošinot lielāku dekarbonizāciju un tādējādi samazinot izmaksas, kas saistītas ar Eiropas Savienības 2050. gada klimatneitralitātes mērķa sasniegšanu,” uzsvēra G. Ansiņš.

Eiropas Komisijas par enerģētikas politiku atbildīgā ģenerāldirektorāta pārstāve Paula Abreu Markeza (Paula Abreu Marques), atzinīgi novērtējot Latvijas delegācijas pārstāvja sagatavoto dokumentu, arī uzsvēra energoefektivitātes prioritāro nozīmīgumu. Vienlaikus Eiropas Komisijas pārstāve norādīja, ka jaunajā stratēģijā līdztekus elektroenerģijas izmantošanai ēku apkurei netiks aizmirsta arī centralizētā siltumapgāde, kas Latvijā aptver vairāk nekā 70% iedzīvotāju: “Stratēģija atzīst centralizētās siltumapgādes lomu. Skatāmies, kā tas darbosies kopā ar atjaunojamo energoresursu direktīvu. Mēs meklējam iespējamos risinājumus modernai centralizētajai apkurei, kas darbojas ar nelielu temperatūru. Centrālapkure arī ir viens no risinājumiem ceļā uz oglekļziņā neitrālu nākotni.”

Gunāra Ansiņa gatavotais dokuments aptver vienu no Eiropas zaļā kursa tēmām, kas Latvijas delegācijai Eiropas Reģionu komitejā sniedz lieliskas iespējas līdzdarboties Eiropas Komisijas galvenās prioritātes politikas veidošanā. Ar darba dokumentu “Klimatneitrālas ekonomikas dzinējspēks: ES Energosistēmas integrācijas stratēģija”, kura eksperte ir Latvijas Pašvaldību savienības padomniece finanšu un ekonomikas jautājumos Sanita Šķiltere, iespējams iepazīties Eiropas Reģionu komitejas mājaslapā. Gunāra Ansiņa gatavoto atzinumu plānots pieņemt 2021. gada 26. janvāra ENVE sanāksmē, savukārt atzinumu apstiprināt plānots 2021. gada martā plānotajā plenārsesijā.

Eiropas zaļais kurss vedina Eiropu kļūt klimatneitrālu līdz 2050. gadam, nopietni dekarbonizējot visas ekonomikas nozares un samazinot siltumnīcefekta gāzu emisijas līdz 2030. gadam. Pašreizējais modelis, kurā enerģijas patēriņš transporta, rūpniecības, gāzes un ēku nozarē notiek izolēti – katrai no tām ir atsevišķas vērtību ķēdes, noteikumi, infrastruktūra, plānošana un darbības, – līdz 2050. gadam nevar izmaksefektīvi nodrošināt klimatneitralitāti.

Eiropas Komisijas publicētajā stratēģijā izklāstīta jauna programma ieguldījumiem tīrā enerģijā saskaņā ar Eiropas Komisijas piedāvāto ekonomikas atveseļošanas instrumentu Next Generation EU un Eiropas zaļo kursu. Jaunā integrētā klimatneitrāla enerģijas sistēma palīdzēs sasniegt Eiropas zaļajā kursā noteiktos klimata mērķus.