Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

E. Rinkēvičs ES–Austrumu partnerības vietējo līderu samitā uzsver pašvaldību sadarbības lomu

12. novembrī notikušajā Latvijas Pašvaldību savienības rīkotajā Eiropas Savienības–Austrumu partnerības (AP) vietējo līderu forumā “Solidaritāte un sadarbība: kā būt stiprākiem kopā nākamajos gados?” Latvijas Republikas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs uzsvēra sadarbības starp pašvaldībām nozīmi kā iespēju parādīt cilvēkiem reālās reformas un attīstības sadarbības finansējumu dažādās jomās.

E. Rinkēvičs starptautiskā foruma auditorijai norādīja, ka pašvaldību sadarbība ir lielisks publiskās diplomātijas piemērs un jebkura politika beigu beigās ir lokāla: “Ja mūsu sadarbības rezultātā uzlabojas komunālo pakalpojumu sniegšanas kvalitāte, lietas, ko cilvēki ikdienā var novērtēt, un tam visam nāk klāt Eiropas Savienības zīmols, tas tikai veicina izpratni par to, kādai valstij būtu jābūt, ko, savstarpēji mācoties, var ieviest no labākās prakses.”

Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis Gints Kaminskis, kurš ir arī Eiropas Reģionu komitejas Eiropas Savienības un Austrumu partnerības valstu Reģionālo un vietējo pašvaldību konferences (CORLEAP) loceklis, savos ievadvārdos auditorijai uzsvēra Latvijas Pašvaldību savienības 20 gados uzkrāto pieredzi attīstības sadarbības un izglītības aktivitātēs, kas veidojusies kopā ar citu pašvaldību un to asociāciju pārstāvjiem, nevalstiskajām organizācijām, skolām, universitātēm un uzņēmējiem. G. Kaminskis tāpat norādīja uz foruma moto – “solidaritāte un sadarbība” – nozīmi gan pandēmijas laikā, gan arī nākamajos mēnešos, gatavojoties 2021. gada martā plānotajam Austrumu partnerības samitam. “Mūsu diskusiju, viedokļu un labās prakses pieredzes apmaiņa ir jo īpaši būtiska laikā pirms nākamajā gadā plānotā Austrumu partnerības samita, uz kuru tiek liktas lielas cerības, lai nostiprinātu un spēcinātu Eiropas Savienības un Austrumu partnerības valstu partnerību,” norādīja LPS priekšsēdis.

Forumā ar uzrunām uzstājās Eiropas Vietējo un reģionālo pašvaldību padomes (CEMR) ģenerālsekretārs Frederiks Valjē (Frédéric Vallier), Ozurgeti pašvaldības (Gruzija) domes deputāte Marika Čhikvišvili, Eiropas Komisijas par Eiropas kaimiņattiecību politiku un paplašināšanās sarunām atbildīgā ģenerāldirektorāta pārstāvis Jerūns Vilemss (Jeroen Willems), Eiropas Reģionu komitejas viceprezidents Marku Markula, Vācijas prezidentūras ES Padomē pārstāvis Aksels Kīhle (Axel Kuechle), kā arī vairāki citi pārstāvji no Latvijas, Gruzijas, Moldovas, Ukrainas un Norvēģijas.

Pasākumā diskutēja par vietējo pašvaldību ieguldījumu Eiropas zaļā kursa veicināšanā, kā arī ANO ilgtspējīgas attīstības mērķu īstenošanu publiskās pārvaldes reformu kontekstā.

Forumu, kas notika otro gadu pēc kārtas, rīkoja Latvijas Pašvaldību savienība sadarbībā ar Eiropas Pašvaldību un reģionu padomi (CEMR) un Platformu, Latvijas Republikas Ārlietu ministriju, Ziemeļvalstu Ministru padomes biroju Latvijā un Rīgas pilsētas domi. Tajā piedalījās aptuveni 200 dalībnieku no Eiropas Savienības un Austrumu partnerības valstīm, kā arī Ganas, Melnkalnes un Palestīnas. Foruma I daļas ierakstu var noskatīties Platformas YouTube kanālā, savukārt II daļas – diskusijas par jauniešu lomu politikas veidošanā ierakstu - var noskatīties šajā saitē YouTube kanālā.