Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

I. Bērziņa RK sanāksmē akcentē bērnu nabadzības problēmu sabiedrībā

“Veselības aprūpe un izglītība ikvienam bērnam – šādu pamatpakalpojumu nodrošināšanai jābūt katras pašvaldības prioritātei,” 25. novembra Eiropas Reģionu komitejas Sociālās politikas, izglītības, nodarbinātības, pētniecības un kultūras komisijas (SEDEC) sanāksmē diskusijā par Padomes Ieteikumu projektu Eiropas Bērnu garantijai izteicās Latvijas delegācijas Eiropas Reģionu komitejā locekle, Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja Inga Bērziņa.

Latvijas delegācijas locekle tāpat vērsa uzmanību uz statistiku par to, ka Eiropas Savienības dalībvalstīs 11–35% bērnu vecumā līdz 18 gadiem pakļauti nabadzības vai sociālās atstumtības riskam. “Skaitļi runā paši par sevi, un mēs zinām, ka tie patiesībā atspoguļo to, kas notiek mūsu sabiedrībā,” norādīja I. Bērziņa. Viņa vienlaikus izteica cerību, ka Eiropas Bērnu garantijas iniciatīva būs papildu atbalsts pašvaldībām to kapacitātes stiprināšanai šajā jomā.

Eiropas Komisijas Nodarbinātības, sociālo lietu un iekļautības ģenerāldirektorāta ģenerāldirektors Josts Korte (Joost Korte) piekrita Latvijas delegācijas loceklei, ka bērnu nabadzība sākas ģimenēs. “Tādēļ lūgsim dalībvalstis savas aktivitātes īstenot caur ģimenēm, un Eiropas Savienības finansējums būs nozīmīgs papildinājums, kas mums jānodrošina,” uzsvēra Eiropas Komisijas pārstāvis. Viņš tāpat atzina, ka Eiropas Bērnu garantijas kontekstā lielākā daļa pienākumu būs jāveic pašvaldībām un dalībvalstīm, nevis Eiropas Savienības institūcijām.

Sagatavot Eiropas Bērnu garantiju jau 2015. gadā aicināja Eiropas Parlaments, vēršot uzmanību uz statistiku, ka viena ceturtdaļa Eiropas Savienības bērnu pakļauti nabadzības vai sociālās atstumtības riskam. Eiropas Parlaments aicināja ar Eiropas Bērnu garantijas starpniecību nodrošināt ikvienam sociālās atstumtības un nabadzības riskam pakļautajam bērnam brīvu piekļuvi veselības aprūpei, izglītībai, pienācīgam mājoklim un ēdienam.

Eiropas Komisijas gatavotos Padomes Ieteikumus par Eiropas Bērnu garantiju plānots apstiprināt nākamā gada pirmajā ceturksnī. Tas būs Eiropas Savienības līmeņa politikas pamatdokuments, ietverot daudzgadu nacionālās stratēģijas, kurās dalībvalsts definēs mērķa grupu, šo bērnu vajadzības un aktivitātes, lai tiem nodrošinātu pieeju pamatpakalpojumiem. Eiropas Komisijas loma būs palīdzēt veidot pašvaldību un valsts institūciju kapacitāti, papildināt aktivitātes vietējā un nacionālā līmenī, palīdzot ar politikas koordināciju par Eiropas Savienības fondu, jo īpaši Eiropas Sociālā fonda Plus, izmantošanu.