Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Eiropas Vietējo un reģionālo pašvaldību kongresā pieņem ziņojumu par ATR Latvijā

7. decembrī tiešsaistē notika Eiropas Padomes Vietējo un reģionālo pašvaldību kongresa pilnvaroto pārstāvju forums, kurā piedalījās arī LPS priekšsēdis un Latvijas delegācijas vadītājs Gints Kaminskis.

Forumā tika pieņemti vairāki ziņojumi par pašvaldībām aktuāliem jautājumiem, tai skaitā Latvijas pašvaldībām nozīmīgais “Faktu noskaidrošanas ziņojums par administratīvi teritoriālo reformu Latvijā”.

Vērtējot vietējo demokrātiju Latvijā, kongress īpaši atzīmēja nepietiekamas konsultācijas ar iedzīvotājiem administratīvajās teritorijās, kuru robežas tiek mainītas. Līdz šim Latvija Eiropas Padomes rekomendācijas ir ievērojusi. Piemēram, 1998. gadā valdība un Saeima respektēja visu Eiropas Padomes dalībvalstu ārlietu ministru nobalsoto rekomendāciju grozīt pašvaldības jēdziena definīciju likumā “Par pašvaldībām”, atzīstot, ka pašvaldība nav valsts pārvaldes iestāde. Arī šoreiz atkarībā no mūsu reakcijas tiks vērtēta Latvijas gatavība ievērot demokrātiskas, tiesiskas valsts principus.

Bez Latvijas ziņojuma forumā tika skatīti un apstiprināti vairāki interesanti un pašvaldību darbā noderīgi ziņojumi.

Ziņojumā “Pilsētu un lauku teritoriju mijiedarbības attīstība” aplūkota dažāda labā prakse un instrumenti, kā nodrošināt efektīvāku teritoriālo kohēziju, sadarbību un partnerību starp lauku un pilsētu teritorijām. Lai arī pilsētām un lauku teritorijām katrai ir savas specifiskās problēmas un priekšrocības, tomēr ilgtspējīgai pašvaldību un arī valsts attīstībai nepieciešama savstarpējā sadarbība. Ziņojumā apskatīti dažādi sadarbības veidi ekonomikas attīstībā, nodarbinātībā, zemes izmantošanas plānošanā, transporta infrastruktūras plānošanā u. c.

Ļoti vērtīgs instruments darbā ne tikai pašvaldībām, bet arī valsts institūcijām, juristiem, pētniekiem un citiem interesentiem varētu būt “Kongresa komentāri mūsdienīgai izpratnei par Eiropas vietējo pašvaldību hartu”. Tajā ļoti detalizēti skaidrots katrs hartas punkts un tā iespējamais pielietojums dzīvē. Šā ziņojuma mērķis ir veicināt kopīgu, mūsdienīgu un detalizētu izpratni par vietējās pašvaldības nozīmi saskaņā ar hartas noteikumiem, ņemot vērā, ka harta Eiropā darbojas jau 30 gadus.

Ziņojumā “Cīņa ar seksistisku vardarbību pret sievietēm politikā vietējā un reģionālā līmenī” kongress aicina novērst tādus diskriminējošus šķēršļus, ar kuriem dažkārt mūsdienās jāsaskaras sievietēm politikā, un mudina izstrādāt efektīvus mehānismus, lai šāda veida rīcība un uzvedība būtu ne tikai aizliegta, bet arī sodāma.

Savukārt plašais ziņojums “Cilvēktiesību rokasgrāmata vietējām un reģionālajām pašvaldībām, II sējums. Sociālās tiesības” sniedz ne tikai rekomendācijas, bet arī ļoti daudz labās prakses piemēru no Eiropas pašvaldībām, kā tiek īstenotas dažādas iedzīvotāju sociālās tiesības, ņemot vērā arī Covid-19 pandēmijas ietekmi.

Šādu forumu rīko kongresa vārdā starp plenārsēdēm un sasauc reti, tomēr Covid-19 ietekmē tika atceltas kongresa 2020. gada pavasara un rudens plenārsēdes, tāpēc forums šogad sasaukts jau vairākkārt.

Ar minētajiem ziņojumiem varēsit iepazīties drīzumā, tiklīdz tie tiks publicēti kongresa lapā šeit.

Kristīne Kūlīte,

LPS padomniece ārējo sakaru jautājumos