Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Pašvaldību pārstāvji nosauc prioritātes turpmākajai sadarbībai Austrumu partnerībā

3. februārī PLATFORMAS un Lietuvas Pašvaldību asociācijas rīkotajā vebinārā par Austrumu partnerības nākotni vietējā līmenī partnervalstu pārstāvji kā vienas no būtiskākajām sadarbības jomām norādīja energoefektivitāti, aktivitātes vides un klimata jomās, iespēju veicināšanu jauniešiem, vietējās ekonomikas sekmēšanu un tūrismu.

“Mēs patlaban rakstām Austrumu partnerības nākotni,” uzsvēra Liepājas pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks Gunārs Ansiņš, vadot diskusiju par Eiropas Savienības un Austrumu partnerības valstu pašvaldību rekomendācijām pirms gaidāmā Austrumu partnerības samita, aicinot Austrumu partnerības valstu pašvaldību pārstāvjus paust to interesējošās jomas turpmākajai sadarbībai ar Eiropas Savienības valstu pašvaldībām.

Tbilisi pilsētas domes pārstāve Nīno Rukhadze (Nino Rukhadze) no Gruzijas uzsvēra, ka Eiropas integrācija ir augšupējs process, kurā pašvaldībām ir izšķirīga loma. “Pašvaldībām jābūt galvenajam sadarbības partnerim nacionālajai valdībai un Eiropas Savienības institūcijām, iesaistot šajā procesā mūsu iedzīvotājus. Tāpat pašvaldības vairāk jāiesaista Eiropas Savienības integrācijas darba kārtības īstenošanā, un mēs esam gatavas uzņemties lielāku atbildību,” uzsvēra Tbilisi pilsētas domes pārstāve.

Lielu ieinteresētību sadarboties ar Eiropas Savienības valstu pašvaldībām izteica arī Bučas (Bucha) pilsētas domes deputāts Mikita Geraščenko (Mykyta Gerashchenko) no Ukrainas. “Pēc decentralizācijas mums ir vairāk iespēju sadarboties,” uzsvēra M. Geraščenko, kā interesantākās sadarbības jomas norādot vietējās ekonomikas attīstību, jauniešu iesaistīšanu, kā arī sadarbību klimata un vides jomās.

Latvijas Pašvaldību savienība darbu pie rekomendācijām pirms šogad gaidāmā Austrumu partnerības samita sāka jau 2020. gada novembrī kopīgi ar PLATFORMU un Latvijas Republikas Ārlietu ministriju organizētajā Eiropas Savienības un Austrumu partnerības vietējo līderu forumā. Rekomendāciju mērķis ir veidot Eiropas Savienības un Austrumu partnerības valstu pašvaldību redzējumu par konkrētiem ieteikumiem politiķiem un citiem lēmumu pieņēmējiem par pašvaldību prioritātēm un interesēm, kas jāņem vērā Austrumu partnerības politikā nākamajos gados.