Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Eiropas Parlamenta debatēs par Austrumu partnerību uzsver zaļās un digitālās pārejas lomu

4. februārī Eiropas Parlamenta rīkotajās debatēs par Austrumu partnerību un Eiropas zaļo kursu Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieks Valdis Dombrovskis uzsvēra sadarbības ar Austrumu partnerības valstīm nozīmīgumu Eiropas Savienībai, jo īpaši ekonomikas atveseļošanās veicināšanai.

“Tā kā zaļā un digitālā pāreja ir galvenie potenciālās ekonomiskās izaugsmes avoti nākotnē, mēs ļoti vēlamies, lai mūsu austrumu partneri domātu līdzīgi kā mēs. Tāpēc aicinu viņus attiecīgi saskaņot savu politiku un reformas,” norādīja V. Dombrovskis. Viņš tāpat atklāja, ka zaļā pāreja ir unikāla iespēja reaģēt uz klimata ārkārtas situācijām, kā arī radīt izaugsmi un darbavietas atveseļošanai. “Eiropas zaļais kurss ir mūsu ceļvedis videi draudzīgai pārejai, virzoties uz oglekļa neitralitāti. Šī iniciatīva aptver visu kontinentu. Mūsu partnerības darba uzmanības centrā gan tagad, gan nākotnē ir klimata politikas un videi draudzīgu ieguldījumu stiprināšana. Mēs arī ļoti vēlamies palīdzēt mūsu partneriem īstenot Parīzes nolīgumu, jo visas Austrumu partnerības valstis to ir ratificējušas,” uzsvēra Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieks. Viņš arī piebilda, ka videi draudzīgākas ekonomikas un sabiedrības veicināšana sniegs vairākas priekšrocības mums visiem, radot jaunas darbavietas, uzņēmējdarbības attīstības iespējas un palīdzot reģionu padarīt konkurētspējīgāku.

Latvijas delegācijas Eiropas Reģionu komitejā vadītājs un Austrumu partnerības valstu Reģionālo un vietējo pašvaldību konferences (CORLEAP) Biroja loceklis Gints Kaminskis kā viens no debašu dalībniekiem, reaģējot uz Valda Dombrovska akcentētajām sadarbības prioritātēm, norādīja uz pašvaldību sadarbības lomu, lai Austrumu partnerības valstīs veicinātu gan, piemēram, pakalpojumu sniegšanas kvalitāti, gan energoefektivitāti vai atkritumu apsaimniekošanu. “Pat pandēmijas laikā, kad Eiropas Savienības valstu pašvaldībām nebija iespējas personīgi apmainīties ar pieredzi ar partnervalstīm, pašvaldības turpināja sadarboties, izmantojot digitālos rīkus. Jācer, ka drīzā nākotnē atkal varēsim uzņemt Austrumu partnerības valstu pašvaldību pārstāvjus izpētes vizītēs, jo tās gan veicina savstarpēju sapratni, pieredzes un ideju apmaiņu, gan arī ir lielisks publiskās diplomātijas instruments,” norādīja G. Kaminskis.

Tāpat arī būtiski uzsvērt, ka sadarbības stiprināšana ar Austrumu partnerības valstīm ir viena no Portugāles prezidentūras Eiropas Savienības Padomē prioritātēm, par ko Eiropas Reģionu komitejas 3.–5. februāra plenārsēdē informēja Portugāles Republikas Eiropas lietu valsts sekretāre Ana Paula Zakarias (Ana Paula Zacarias).