Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Eiropas Reģionu un pilsētu samitā uzsver pašvaldību nozīmi atbalstam Ukrainai

Foto: Eiropas Reģionu komiteja.

3.-4. martā Marseļā (Francija) notikušā Eiropas Reģionu un pilsētu samita ietvaros pieņemtajā “Eiropas Savienības reģionu un pilsētu deklarācijā par solidaritāti ar Ukrainu” uzsvērts apbrīns Ukrainas ļaužu spēkam un drosmei un Eiropas valstu pašvaldību gatavība sniegt humāno palīdzību pēc Ukrainas mēru pieprasījuma.

Latvijas delegācijas Eiropas Reģionu komitejā vadītājs, Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis Gints Kaminskis Eiropas Savienības valstu pašvaldību pārstāvjus informēja, ka Latvijas pašvaldības jau gatavas palīdzēt bēgļiem, nodrošināt ar izglītību un darba vietām: “Esam tādā situācijā, kādā sen neesam bijuši, taču vienlaikus katru dienu parādām nebijušu vienotību.”

Savukārt Latvijas delegācijas locekle, Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja Inga Bērziņa aicināja atbalstīt Eiropas Savienības kandidātvalsts statusa piešķiršanu Ukrainai, kā arī palīdzēt ne tikai ar saukļiem un mītiņiem, bet arī praktiski: “Kuldīgā tādu atbalstu neesam pieredzējuši, uzņēmēji ziedojuši 100 000 eiro Ukrainas atbalstam, cilvēki paši dodas uz Ukrainas – Polijas robežu. Būsim visi kopā ar Ukrainas tautu!”

Nepieciešamību steidzami saņemt humāno palīdzību Ukrainas pašvaldībās savā uzrunā no Kijevas uzsvēra arī Ukrainas Reģionu asociācijas humānās palīdzības koordinators Jurijs Andričuks. “Mums palīdzība vajadzīga tagad, nevis pēc piecām vai desmit dienām, jo varam cīnīties, bet mums arī jāēd, pārtika vēl ir, bet tā drīz beigsies. Mums arī ne tik ļoti vajadzīga nauda, bet gan humānā palīdzība, jo mēs šeit nevaram nopirkt to, kas mums nepieciešams.  Mēs esam saziņā ar mūsu pašvaldībām, noskaidrojam to vajadzības, un varam nodrošināt konvoju, lai aizsargātu humānās palīdzības piegādi no Polijas – Ukrainas robežas,” norādīja Andričuks, piebilstot, ka Ukraina vienmēr varēs palīdzēt Eiropai.

Savukārt Francijas delegācijas loceklis Eiropas Reģionu komitejā Kristofs Rujons (Christophe Rouillon) savā uzrunā Eiropas valstu pašvaldību pārstāvjiem bija tiešs, aicinot nelolot liekas ilūzijas par Krievijas turpmāko rīcību: “Nevajag lolot ilūzijas. Pēc Ukrainas varētu sekot arī Lietuva un Latvija. Tāpēc mums jāpaātrina humānās palīdzības Ukrainai nosūtīšana.”

Eiropas Reģionu komiteja savā tīmekļa vietnē apkopojusi informāciju no pašvaldībām, to asociācijām, valsts institūcijām un starptautiskajām organizācijām Ukrainā par iespējām palīdzēt Ukrainai.

Eiropas Savienības reģionu un pilsētu deklarācija par solidaritāti ar Ukrainu