Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Ķekavas novada pašvaldība sadarbosies ar Novij Bilous pašvaldību Ukrainā tās ilgtspējīgai atjaunošanai

31. martā Ķekavas novada pašvaldības un Novij Bilous (Novyi Bilous) pašvaldības Ukrainā pārstāvji tikās tiešsaistes sanāksmē, lai diskutētu par turpmākām sadarbības aktivitātēm Ukrainas pašvaldības atjaunošanas atbalstam projekta “Uzticības tilti” ietvaros. Sanāksmē  piedalījās arī Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) un Ukrainas Pilsētu asociācijas pārstāvji.

Sanāksmes ievadā LPS ģenerālsekretāre Mudīte Juhna uzsvēra, ka ir gandarīta par iespēju līdzdarboties šajā sadarbības projektā, kopā strādājot un sadarbojoties ilgtspējīgai Ukrainas pašvaldību attīstībai. “Pašvaldību labās prakses apmaiņai ir liela nozīme ilgtspējīgas attīstības veicināšanā. Tāpēc maijā plānotā Ukrainas pašvaldības izpētes vizīte Latvijā būs vērtīgs atbalsts gan pašvaldības atjaunošanas veicināšanai, gan arī drošākas ikdienas radīšanai Novij Bilous iedzīvotājiem nežēlīgā kara laikā,” pauda Juhna.

Savukārt Novij Bilous pašvaldības domes priekšsēdētājs Dmitro Fedorovs atzina, ka decentralizācijas reforma, kas Ukrainā īstenota vēl pirms Krievijas uzsāktā kara, palīdzējusi Ukrainas pašvaldībās pārdzīvot šo agresiju. “Mēs aktīvi sadarbojāmies ar lauksaimniekiem, kas mums ļāva apgādāt iedzīvotājus ar pārtiku. Tāpat varējām arī nodrošināt ūdensapgādes nepārtrauktību. Savukārt pēc kara mums tagad ir liela pieredze, kā izdzīvot krīzes situācijās,” norādīja Fedorovs. Priekšsēdētājs arī minēja vairākas aktuālākās sadarbības jomas ar Ķekavas novada pašvaldību, piemēram, alternatīvie enerģijas avoti izglītības iestādēm, kas spēj darboties arī raķešu uzlidojumu gadījumā, dzeramā ūdens apgādes nodrošināšana.

Turpinot viedokļu apmaiņu par turpmāko sadarbību ar Novij Bilous pašvaldību, Ķekavas domes priekšsēdētājs Juris Žilko piedāvāja apmainīties ar zināšanām un labās prakses pieredzi tādās jomās kā pašvaldības komunālo pakalpojumu nodrošinājums un veids, auklīšu servisa pieejamība pirmsskolas vecuma bērniem, kā arī drošības nodrošināšana pašvaldībā, piemēram, pašvaldības policijas darbība un drošības patruļas.

Sanāksme norisinājās projekta “Uzticības tilti” ietvaros. Projektu īsteno Eiropas Vietējo un reģionālo pašvaldību padome (CEMR) kopīgi ar Ukrainas Pilsētu asociāciju (AUC) un “U-LEAD ar Eiropu” (U-LEAD) programmas atbalstu. Tajā aktīvi iesaistījusies Latvijas Pašvaldību savienība un trīs Latvijas pašvaldības – Kuldīga, Gulbene un Ķekava. Projekta, kas norisināsies līdz 2023. gada septembrim, mērķis ir veicināt Eiropas Savienības dalībvalstu pašvaldību sadarbību ar pašvaldībām Ukrainā un to savstarpējo zināšanu apmaiņu ilgtspējīgai attīstībai. Tajā kopumā piedalās 10 Eiropas Savienības valstu pašvaldību asociācijas un 60 pašvaldības no Eiropas Savienības un Ukrainas.