Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Pieredzes apmaiņas vizīte Islandē

Ziemeļvalstu un Baltijas valstu mobilitātes programma “Valsts administrācija”

Latvijas Pašvaldību savienība ir saņēmusi Ziemeļvalstu un Baltijas valstu mobilitātes programmas grantu  trīs mācību vizīšu organizēšanai 2023. gadā – uz Somiju, Islandi un Norvēģiju. Mācību vizīšu galvenais mērķis ir iepazīties ar Ziemeļvalstu pieredzi aktīvas novecošanas jomā un aizlienēt labus piemērus, kā vislabāk veicināt aktīvu un veselīgu novecošanu un kā uzlabot senioriem sniegto pakalpojumu kvalitāti, tādējādi uzlabojot viņu dzīves kvalitāti. Ziemeļvalstu reģions ir ilgtspējīgākais un integrētākais reģions pasaulē aktīvas novecošanas un pozitīvā skatījumā uz vecāka gadagājuma cilvēkiem, īpaši attālos reģionos.

Uz Islandi no 29. maija līdz 2. jūnijam devās Rīgas Domes Sociālo jautājumu komitejas priekšsēdētājs Viesturs Kleinbergs, Madonas novada domes priekšsēdētājs Agris Lungevičs, Varakļānu novada domes priekšsēdētājs Māris Justs un Latvijas Pašvaldību savienības ģenerālsekretāre Mudīte Juhna un padomniece ārējo sakaru jautājumos Elita Kresse.

Múlaþing pašvaldībā delegācija tikās ar Aðalheiður Árnadóttir, senioru mājas pakalpojumu koordinatoru un Berglindu Harpu Svavarsdottiru, pieaugušo dienas aprūpes programmas direktori. Islandiešu kolēģi iepazīstināja ar senioriem pieejamiem sociālajiem pakalpojumiem – mājās piegādātas siltās maltītes, palīdzība silto maltīšu gatavošanā mājās, mājas uzkopšana, pārtikas preču iepirkšana, mājas vizītes, dārza pļaušana, sniega izvešana, pieaugušo dienas aprūpes programma ar transportu, siltie ēdieni u.c. Pašvaldībā ir daudz bezmaksas aktivitāšu piedāvājumu senioriem. Hlimsdalirā piedāvā pieaugušo dienas aprūpes programmu, peldēšanu, vingrošanas vingrinājumus, spēka treniņus, amatniecību, šūšanu un adīšanu, bridža un citas kāršu spēles, dziedāšanas grupas, iknedēļas tikšanās ar priesteri, dejošanu, lasīšanas apli u.c.

Hornafjörður pašvaldībā delegācija tikās ar Labklājības biroja direktori Skúli Ingibergur Þórarinsson, projekta “Aktīva dzīve un bērniem draudzīga pašvaldība” vadītāju Sigrún Bessý Guðmundsdóttir, fizisko treneri Kolbrūnu Björnsdóttir un Sporthöllin aktivitāšu centra īpašnieci Annu Antonsdóttiru. Pašvaldība strādā ar tādiem veselību un labklājību veicinošiem faktoriem kā sociālie, ekonomiskie un kultūras apstākļi, lai radītu optimālākos dzīves un darba apstākļus cilvēkiem visos dzīves posmos. Veselīgai izvēlei jābūt pēc iespējas vienkāršākai, piemēram, vingrošanai, veselīgai ēšanai, garīgās veselības veicināšanai un zaļa dzīvesveida piekopšanai, tajā pašā laikā novēršot riskus, piemēram, tabakas, alkohola un narkotiku lietošanu. Šī pieeja sniedz iespējas stiprināt kontaktu ar vietējo sabiedrību un tādējādi palielināt atbalstu un iespējas iedzīvotājiem pieņemt pozitīvu un veselīgu dzīvesveidu. 2021. gadā Hornafjörður kļuva par daļu no bērniem draudzīgas kopienas iniciatīvas. Covid pandēmijas dēļ process ir bijis lēnāks, nekā gaidīts. Tagad Hornafjörður pašvaldība ir pabeigusi pirmos divus soļus, ieviešanu, novērtēšanu, un šobrīd atrodas trešais, izglītošana. Līdz 2023. gada beigām pašvaldība būs pabeigusi ceturto soli, un līdz 2025. gadam Hornafjörður pašvaldība būs pilnībā īstenojusi iniciatīvu un ar lepnumu var saukt Hornafjörður par bērniem draudzīgu kopienu. Sadarbībā starp Sporthöllin un pašvaldības labklājības biroju seniori var iesaistīties fiziskajā apmācībā, kas pielāgota viņu īpašajām vajadzībām personīgā trenera vadībā.

Ziemeļvalstu un Baltijas valstu mobilitātes programma “Valsts administrācija” darbojas ar mērķi veicināt administratīvā darba metožu harmonizēšanu valsts pārvaldes sektorā, un tai var pieteikties valsts pārvaldes iestādes un pašvaldības. Programma finansiāli atbalsta pieredzes apmaiņu veiksmīgu risinājumu aizgūšanai, sadarbības tīklu veidošanu, administratīvā darba metožu un likumdošanas harmonizēšanu. Informācija: www.nb8grants.org 

LPS padomniece ārējo sakaru jautājumos

Elita Kresse