Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Latvijas pašvaldību pārstāvji Briselē izzina ES programmas un veido sadarbību ar Beļģijas pašvaldībām

26. – 27. septembrī divdesmit septiņi Latvijas pašvaldību pārstāvji piedalījās izpētes vizītē Briselē, lai uzzinātu par iespējām īstenot pašvaldību projektus dažādās Eiropas Savienības programmās un veicinātu tematisko sadarbību ar pašvaldībām Beļģijā.

Dažādu Eiropas Komisijas ģenerāldirektorātu pārstāvji iepazīstināja mūsu pašvaldību pārstāvjus ar tādām programmām kā, piemēram, Eiropas Urbānā iniciatīva un iespējām tās ietvaros piedalīties pašvaldību pieredzes apmaiņas vizītēs, TAIEX pieredzes apmaiņas programmu un Erasmus+ programmas mācību mobilitātes un sadarbības iespējām izglītības un apmācības jomā.

Pirmās dienas noslēgumā delegācija izpētīja vienas no lielākās Briseles reģiona skolas Saint-Michel koledžas – FabLab jeb “ražošanas laboratoriju”. Šīs skolas STEM priekšmeta pasniedzējs Nikolā de Ženerē (Nicolas de Generet) pastāstīja, ka šāda laboratorija Briseles reģionā ir tikai šajā skolā, un tas ir unikāls un revolucionārs eksperiments, kura mērķis vienlaikus ir ieinteresēt bērnus augstskolā mācīties inženierzinātnes un arī piesaistīt bērnus skolai ar interesantām aktivitātēm, lai mazinātu priekšlaicīgu mācību pamešanu. Iecerēts Saint-Michel koledžas sadarbību turpināt ar skolām Ādažu novada un Rīgas valstspilsētas pašvaldībās, tādējādi veicinot digitālo transformāciju un STEM priekšmetu apguvi ar tehnoloģiju starpniecību.

Delegācijas intensīvā divu dienu vizīte Briselē noslēdzās Latvijas Republikas vēstniecībā Beļģijas Karalistē, tiekoties ar jauno ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Beļģijas Karalistē Aigu Liepiņu, kura sirsnīgi uzņēma Latvijas pašvaldību pārstāvjus, uzzināja par mūsu pašvaldību tematiskajām interesēm sadarbībai ar Beļģijas pašvaldībām un ir enerģijas pilna veicināt divpusējo sadarbību konkrētu projektu un pieredzes apmaiņas vizīšu ietvaros.

Liels paldies visiem Eiropas Komisijas ģenerāldirektorātos, Latvijas Republikas pastāvīgajā pārstāvniecībā Eiropas Savienībā, LR vēstniecībā Beļģijas Karalistē un Latvijas pašvaldībās, kas šo vizīti organizēja, līdzdarbojās, piedalījās, klausījās, uzdeva jautājumus, bija enerģijas pilni un vienkārši bija kopā kā vienota komanda! Īpašs paldies kolēģiem Eiropas Komisijas Reģionālās politikas un pilsētpolitikas ģenerāldirektorātā, LR pastāvīgās pārstāvniecības ES padomniekam Jānim Glazkovam  un “idejas tēviem” Latvijas delegācijā Eiropas Reģionu komitejā!

Īpaši sveicieni Ādažu novada, Bauskas novada, Cēsu novada, Dienvidkurzemes novada, Kuldīgas novada, Ķekavas novada, Limbažu novada, Mārupes novada, Saldus novada, Smiltenes novada, Rēzeknes novada, Talsu novada, Tukuma novada, Valmieras novada, Varakļānu novada pašvaldībām, Liepājas valstspilsētas pašvaldībai un Rīgas valstspilsētas pašvaldībai!

Uz tikšanos nākamreiz, kad turpināsim pētīt un izzināt Eiropas Savienības programmas un labās prakses piemērus!