Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS uzsver dzīves kvalitātes nozīmi forumā “Latvijas vērtības”

23. novembrī notika diskusiju forumu cikla “Latvijas vērtības” piektais forums, kurā no Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) puses piedalījās padomniece uzņēmējdarbības jautājumos Andra Feldmane. Foruma diskusijā bija pārstāvēts plašs dalībnieku loks: piedalījās gan pašvaldību, gan valsts pārstāvji, darba devēji, darba ņēmējus pārstāvošās arodbiedrības, diasporas organizācijas un citas ieinteresētās un iesaistītās puses.

Andra Feldmane diskusijā uzsvēra: “Viens no galvenajiem konkurētspējas riskiem ir zemās darba algas. Ilgtermiņā situācija nemainīsies, ja nesāks vērtēt nodokļu slogu, kas ir šobrīd jāsamaksā uzņēmējam, lai viņš savam darbiniekam varētu maksāt 1000 EUR algu uz rokas, kas ir minimālā summa, lai cilvēku noturētu Latvijā, kā arī lai atgrieztu jau aizbraukušos latviešus.” No LPS puses arī tika atzīmēts, ka darbaspēks no Latvijas pārvietojas uz vecajām Eiropas Savienības dalībvalstīm. Kā arī izcilie un talantīgie prāti tālāk dodas gan uz ASV, gan Kanādu. Šobrīd ir ļoti daudz darāmu darbu, un svarīgi atcerēties, ka cilvēkiem, kuri saņem sava darba cienīgu atalgojumu, Latvijā tomēr ir augsta dzīves kvalitāte, jo konkurētspējīgs atalgojums kā dzīves kvalitātes monetārais aspekts nav vienīgais motivējošais elements. Līdzās darba samaksai ne mazāk svarīga ir veselība, izglītības līmenis, sabiedriskā dzīve, brīvais laiks un daba. Tieši dzīves kvalitātes jautājums ir tas, kas mudina augsti kvalificētu darbaspēku no diasporas atgriezties savās dzimtas mājās.

Šajā diskusiju forumā visvairāk tika apspriests, kā tiks risināta darbaspēka trūkuma problēma gan reģionos, gan Latvijā kopumā, kā atgriezt aizbraukušos un kā sadarboties ar latviešiem ārpus Latvijas. Tāpat tika runāts par pašvaldības darbiem, lai varētu atbalstīt savus iedzīvotājus un uzņēmējdarbības attīstību ar īres mājokļa būvniecību.

Forumiem “Latvijas vērtības” izvirzīta tēma par dzīves un darba vides pilnveidošanu Latvijā, kas sevī ietver uzņēmējdarbību reģionos – darba vidi uzņēmumos no darba devēja un potenciālā darbinieka viedokļa; dzīvojamā fonda jautājumu un risinājumus; pakalpojumus ģimenēm ar bērniem. Diskutēja arī no remigrācijas un remigrantu pieredzes skatpunkta.

Pēc forumiem to organizatori – nodibinājums “Latvijas Nacionālo vērtību fonds” – publicēs forumos iegūtās atziņas un secinājumus, kā arī iepazīstinās ar tiem atbildīgās institūcijas un citas iesaistītās organizācijas.

Vairāk informācijas: http://www.latvijasvertibas.lv/forumi/riga/ .

 

Foto avots: nodibinājums “Latvijas Nacionālo vērtību fonds”.