Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Sanāksme par pašvaldības deputātu atlīdzību

Norises datums: 25. janvāris

Norises laiks: plkst. 9

Norises vieta: LPS ēka Rīgā, Mazajā Pils ielā 1, 4. stāva zālē

25. janvārī LPS organizē sanāksmi, kurā plānots pārrunāt iespējamo risinājumu strīdus situācijai saistībā ar Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma 5. panta otrās daļas piemērošanu mēnešalgas noteikšanā pašvaldības domes deputātiem, kuri neieņem algotu amatu pašvaldības domē. Uz sanāksmi uzaicināti Valsts kontroles (VK), Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB), Saeimas Juridiskā biroja, Valsts kancelejas, VARAM un Latvijas Zvērinātu revidentu asociācijas pārstāvji.

Par strīdus ābolu starp VK (tagad pastarpināti arī KNAB) un pašvaldībām un LPS ir kļuvuši vārdi likuma 5. panta otrajā daļā “mēnešalgu nosaka proporcionāli nostrādātajam laikam”. Kopš 2010. gada (jau astoņus gadus) Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma 5. panta otro daļu pašvaldības ir piemērojušas, ievērojot nosacījumu, ka pašvaldības deputāta mēnešalga nevar pārsniegt likumā noteikto deputātu mēnešalgas augšējo robežu. Stundas likme, ko likums nereglamentē, deputātiem pašvaldībās noteikta, izvērtējot virkni aspektu – darbu apjomu un saturu, pašvaldības lielumu un struktūru, budžeta iespējas u.tml. Tādējādi noteiktā darba stundas likme deputātam katrā pašvaldībā varēja atšķirties, bet visas pašvaldības ievēroja principu, ka deputāta mēnešalga nevar pārsniegt likumā noteikto maksimālo deputāta mēnešalgu (arī tad, ja atbilstoši nostrādāto stundu skaitam un stundu likmei būtu jāmaksā vairāk).

Pērn VK, 2017. gada saimnieciskā gada pārskata revīzijā pārbaudot pašvaldību deputātu atlīdzības noteikšanas kārtību un tās atbilstību normatīvo aktu prasībām, nāca klajā ar jaunu Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma 5. panta otrās daļas interpretāciju: proti, deputātu mēnešalgas aprēķinā bijis jāņem vērā arī maksimālās stundas likmes ierobežojums (2017. gadā – 6,14 eiro, kas aprēķināts, vadoties no deputātiem noteiktās maksimālās mēnešalgas 982 eiro un 160 darba stundām mēnesī). Vienlaikus VK nav norādījusi nevienu normatīvo aktu, kurā būtu noteikts pašvaldības deputāta darba laiks 160 stundas mēnesī.

LPS ir saņēmusi apstiprinājumu gan no Saeimas Juridiskā biroja, gan VARAM, ka Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likums neierobežo pašvaldības rīcības brīvību noteikt laika atskaites vienību un par to samaksājamo summu un uz deputātu nav iespējams attiecināt pieņēmumu, ka darba stundu skaits mēnesī ir 160 stundas, kā arī to, ka likums nosaka tikai pašvaldības domes amatpersonu mēnešalgas maksimālo apmēru, ko nedrīkst pārsniegt.

VK, protams, ir tiesības nākt klajā ar jaunu tiesību normas tulkojumu, taču LPS ieskatā loģiskajai darbību secībai šajā gadījumā vajadzēja būt šādai:

1) visas iesaistītās puses izdiskutē jautājumu un panāk vienošanos par vienādu izpratni, kā turpmāk nosakāma pašvaldības deputāta mēnešalga (iespējams, nepieciešami grozījumi Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā vai jāizstrādā metodiskie materiāli);

2) ja puses vienojas, ka jāmaina pašvaldības deputātu mēnešalgas aprēķina kārtība, tad pašvaldībām tiek dots laiks izmaiņu ieviešanai un kontrole, vai jaunā kartība ieviesta, notiek tikai pēc tam.

Šobrīd situācija ir pretēja: diskusija par pašvaldības deputātu mēnešalgas noteikšanas kārtību nenotiek, bet VK jau lūgusi KNAB uzsākt lietas ierosināšanu pret pašvaldībām. LPS ieskatā šāda situācija ir nepieņemama. Arī VK darbība tiek finansēta no sabiedrības locekļu (nodokļu maksātāju) līdzekļiem, tādēļ šo līdzekļu izlietojumam jābūt efektīvam un lietderīgam. Nevajadzīgas tiesāšanās un nevajadzīgi administratīvie procesi arī ir nodokļu maksātāju līdzekļu izšķērdēšana.

Sanāksmē LPS aicinās dalībniekus diskutēt un vienoties par vienādu izpratni, kā turpmāk nosakāma mēnešalga pašvaldību deputātiem, kuri neieņem algotu amatu pašvaldības domē, un vienoties par pušu rīcību periodā, kamēr tiek panākta šī vienošanās.

Mediju dalība sanāksmē iespējama sākumā un beigās. 

Lāsma Ūbele,

LPS padomniece finanšu un ekonomikas jautājumos