Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Latvijas Pašvaldību savienības 30. kongress

17. maijā Melngalvju namā norisinājās Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) jubilejas – 30. – kongress, kurā pārsvarā tika diskutēts par plānoto administratīvi teritoriālo reformu (ATR), tās virzienu un gaidāmajiem rezultātiem.

Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis, atklājot Latvijas Pašvaldību savienības 30. kongresu, aicināja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru atrast dialogu ar pašvaldībām, iedzīvotājiem un uzņēmējiem, uzsverot, ka Latvijas lielākā bagātība joprojām ir iedzīvotāji. Prezidents arī piebilda, ka, pirms veikt jaunu administratīvi teritoriālo reformu, jāizvērtē iepriekšējo reformu rezultāti. “Tikai tā var definēt jaunas reformas mērķus,” piebilda R. Vējonis. Visa prezidenta runa pieejama šeit.

Latvijas Republikas Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, uzrunājot pašvaldību vadītājus, augstu novērtēja LPS ieguldījumu un uzsvēra, ka LPS gadu gaitā no nelielas organizācijas ir izaugusi par lielu spēku valsts likumdošanas viedokļa veidošanā. “Jūs esat liela un ietekmīga organizācija, kas dibināšanas pamatos ielikusi demokrātijas stiprināšanu pašvaldībās. Pašvaldību savienība nu jau ir varas subjekts, kas ietekmē politiku. Tā ir privilēģija, bet arī liela abildība. Pašvaldības ir milzīgs spēks un Latvijas asinsrite.” Informācija arī Saeimas vietnē šeit.

“Pašvaldība ir līdzeklis indivīda pamattiesību īstenošanā, vietējās identitātes veidošanā un kopējo valsts interešu īstenošanā. Jo efektīvākas būs pašvaldības, jo spēcīgāka valsts. Jo labāk darbosies valdības un pašvaldību svara un atsvara princips saskaņā ar subsidiaritāti, jo kvalitatīvāku cilvēktiesību pakalpojumu saņems indivīds. Ja turpmākajā diskusijā par efektīvāko valsts pārvaldi vismaz daļa no minētajām vērtībām un perspektīvām kļūs par mērķi un atskaites punktu, pilnīgi iespējams, ka radīsies Satversmei atbilstoši kopīgi risinājumi,” savā runā uzsvēra Satversmes tiesas priekšsēdētāja Ineta Ziemele, kas novēlēja pašvaldībām un valdībai ikdienas rīcībā saskatīt katra cilvēka un valsts kopīgās intereses kā galveno vērtību pašvaldību tālākajā attīstībā. Visa runa pieejama šeit

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs pašvaldību un valdības attiecības salīdzināja ar Viljama Šekspīra lugas varoņiem Otello un Dezdemoni. “Tā ir augsta mīlestība, bet arī bezgalīga greizsirdība. Tomēr arī šādās attiecībās jāatceras, ka gan valsts, gan pašvaldības darbojas cilvēku labā. Tāpēc, runājot par administratīvi teritoriālo reformu, ceru, ka iznākums būs daudz pozitīvāks nekā Šekspīra lugā,” ar labsirdīgu humoru uzsvēra S. Dolgopolovs. Jāpiebilst, ka komisijas priekšsēdētājs pēc runas tika godināts ar siltiem aplausiem, jo S. Dolgopolovs nolēmis pārtraukt ilggadējo komisijas vadīšanu.

Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis Gints Kaminskis savā runā LPS 30. kongresā akcentēja gan pašvaldību lielo lomu demokrātijas veidošanā, gan autonomiju, gan aizvien pieaugošo iedzīvotāju uzticēšanās līmeni, par ko liecina gan Latvijā, gan Eiropā veiktie pētījumi. “Augstie uzticēšanās rādītāji ir liecība, ka iedzīvotāji, kas ir vistuvāk savai pašvaldībai, redz un novērtē vietējās varas paveikto. Ja mēs vēlamies kopā kaut ko sasniegt, to nevar paveikt bez uzticēšanās – arī starp pašvaldībām, valdību un parlamentu. Tomēr uzticēšanās neveidojas tāpat vien – tās ir sarunas, izpratne par visu pušu viedokļiem, uzklausīšana un kopīgs risinājums,” pauda G. Kaminskis.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce LPS 30. kongresa dalībniekiem vēlreiz atgādināja, ka administratīvi teritoriālā reforma ir darbs, kas tiks paveikts līdz galam, nevis atlikts, kā tas bijis kopš 1998. gada. “Tādēļ mans priekšlikums būtu paraudzīties uz šo reformu no pretējās puses. Ja mums kopā izdosies laba administratīvi teritoriālā reforma, un es esmu pārliecināts, ka izdosies, tā būs zīme, ka mēs Latvijā spējam kaut ko tālredzīgi un saprātīgi uzlabot. Iespējams, tas būs paraugs arī pārmaiņu procesiem citās sfērās – izglītībā, veselībā, administratīvā sloga samazināšanā,” savu pārliecību skaidroja J. Pūce.

Ar ziņojumiem uzstājās LPS priekšsēža vietnieki Andris Rāviņš un Gints Kukainis, LPS Izglītības un kultūras komitejas priekšsēdētāja Ligita Gintere, LPS Tautsaimniecības komitejas priekšsēdētājs Aivars Okmanis un LPS Reģionālās attīstības un sadarbības komitejas priekšsēdētājs Guntis Gladkins. Plašāk par komiteju ziņojumiem zemāk pievienotajās prezentācijās. 

Šajā kongresā tika apstiprinātas arī piecas jaunas rezolūcijas: “Par pašvaldību finanšu stabilitāti”, “Rezolūcija izglītības jomā”, “Par reģionālo attīstību kā NAP2027 mērķi”, “Par administratīvi teritoriālo reformu”, “Par iespēju rīkoties iedzīvotāju labā”. Rezolūcijas pievienotas zemāk. 

Tāpat kongresā ar Atzinības rakstu un nozīmi par nozīmīgu profesionālu ieguldījumu pašvaldību attīstībā tika apbalvoti:

  • Janīna Jalinska, bijusī Daugavpils novada domes priekšsēdētāja;
  • Andris Kazinovskis, bijušais Balvu novada domes priekšsēdētājs;
  • Daina Oliņa, ilggadējā LPS žurnāla “Logs” redaktores vietniece;
  • Aivars Lācarus, bijušais Talsu novada domes priekšsēdētājs.

Informācija tiks papildināta. LPS YouTube kanālā ir pieejami arī video no kongresa.

Gints Kaminskis. «Pašvaldības ir viens no katras demokrātiskas iekārtas galvenajiem pamatiem»
Rezolūcija. Par Pašvaldību finanšu stabilitāti
Rezolūcija. Rezolūcija izglītības jomā
Rezolūcija. Par reģionālo attīstību kā NAP 2027 mērķi
Rezolūcija. Par Administratīvi teritoriālo reformu
Kongresa darba kārtība
Rezolūcija. Par iespēju rīkoties iedzīvotāju labā
LPS Tautsaimniecības komitejas ziņojums
LPS Reģionālās attīstības un sadarbības komitejas ziņojums
LPS Izglītības un kultūras komitejas ziņojums