Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Videotiešraide par ĢIS skolu programmu un datorikas mācību metodisko nodrošinājumu

Norises datums: 6. jūnijs

Norises laiks: plkst. 10

Norises vieta: LPS ēka, Rīga, Mazā Pils iela 1, 4. stāva zāle

Latvijas Pašvaldību savienība 6. jūnijā plkst. 10 rīko videotiešraidi par šādām tēmām:

1. ESRI Eiropas ģeogrāfijas informāciju sistēmas (ĢIS) skolu programma vispārizglītojošām izglītības iestādēm

(“Envirotech” pārstāve Zane Prūse un Jūrmalas Valsts ģimnāzijas ģeogrāfijas skolotāja Jana France).

2. Datorikas mācību metodiskais nodrošinājums

(Latvijas Informātikas skolotāju asociācijas Valdes priekšsēdētājs Latvijas Universitātes Datorikas fakultātes vadošais pētnieks Viesturs Vēzis un Māteru Jura Kazdangas pamatskolas datorikas un matemātikas skolotāja Ilona Bloka).

ESRI Eiropas ģeogrāfijas informāciju sistēmas skolu programma vispārizglītojošām izglītības iestādēm.

Tā kā darba tirgū pieprasījums pēc informācijas tehnoloģiju jomas jaunajiem speciālistiem pieaug, pasaules mērogā tiek meklēti veidi, kā palielināt digitālo tehnoloģiju izmantošanu mācību procesā, lai uzlabotu skolēnu digitālās prasmes un veicinātu interesi tehnoloģiju jomā.

Viens no veidiem, kā uzlabot skolēnu digitālās prasmes, ir iespēja skolām izmantot ģeogrāfiskās informācijas sistēmas jeb ĢIS. Pamata un vidējās izglītības iestādes Latvijā mācību procesā var bez maksas izmantot profesionālu ĢIS programmatūru ArcGIS Online. Ar to iespējams veidot interaktīvas kartes un lietotnes, kartes stāstus, elektroniskas anketas un iniciatīvas, kā arī dažādos citos veidos vizualizēt, analizēt un prezentēt telpisko informāciju.

SIA “Envirotech” pārstāvji pastāstīs par ESRI Eiropas ĢIS skolu programmu, kurā skolas var bez maksas izmantot ArcGIS Online iespējas.

Tiešraidē uzzināsiet par programmatūras izmantošanas iespējām, apmācībām un gatavajiem mācību materiāliem latviešu valodā, par ko pastāstīs “Envirotech” pārstāve Zane Prūse, kā arī dzirdēsiet pieredzes stāstu no Jūrmalas Valsts ģimnāzijas ģeogrāfijas skolotājas Janas Frances, kura mācību procesā jau veiksmīgi izmanto ĢIS.

Informācija par ESRI Eiropas ĢIS skolu programmu pieejama pielikumā, vietnē ĢIS IZGLĪTĪBAS IESTĀDĒM un SIA Envirotech mājaslapā.

Datorikas mācību metodiskais nodrošinājums

Sākot ar 2020. gada 1. septembri, mūsu valsts izglītības sistēmā plānotas vairākas pārmaiņas. Par to liecina 2018. gada 27. novembra Ministru kabineta noteikumi nr. 747 “Noteikumi par valsts pamatizglītības standartu un pamatizglītības programmu paraugiem”, kā arī sabiedrībai apspriešanai nodotais Ministru kabineta noteikumu projekts “Noteikumi par valsts vispārējās vidējās izglītības standartu un vispārējās vidējās izglītības programmu paraugiem”.

Pamatizglītības pakāpē paredzēts realizēt jaunu mācību priekšmetu “datorika”, kura aprobācija tika uzsākta jau 2015. gada 1. septembrī, un tā izgājusi pilnu trīs gadu aprobācijas ciklu no 1. līdz 9. klasei 150 dažāda tipa Latvijas skolās (sākumskolās, pamatskolās, vidusskolās un ģimnāzijās; skolās ar lielu, vidēju un mazu skolēnu skaitu; skolās ar latviešu un mazākumtautību mācību valodu). Pateicoties privātās un publiskās partnerības līgumam starp Valsts izglītības satura centru un IT izglītības fondu Start(it), izveidoti gan pieci mācību programmu paraugi, gan pilns mācību metodiskais nodrošinājums katrai mācību stundai no 1. līdz 9. klasei (kopā 524 stundām), kā arī veikta to aprobācija. To atzinīgi novērtējušas visas aprobācijā iesaistītās skolas. Izstrādātais mācību metodiskais nodrošinājums bez maksas ir pieejams ikvienam skolotājam un skolēnam, reģistrējoties tīmekļa vietnē https://datorika.startit.lv, un to turpina izmantot ne tikai aprobācijā iesaistītās skolas, bet arī vēl vismaz 150 citas skolas.

Par izstrādāto mācību metodisko nodrošinājumu datorikas mācību priekšmeta apguvei pamatizglītības posmā un tā aprobācijas rezultātiem pastāstīs šo materiālu izstrādes grupas vadītājs Latvijas Informātikas skolotāju asociācijas Valdes priekšsēdētājs Latvijas Universitātes Datorikas fakultātes vadošais pētnieks Viesturs Vēzis un viena no izveidotā mācību metodiskā nodrošinājuma autorēm un lietotājām mācību stundās – Māteru Jura Kazdangas pamatskolas datorikas un matemātikas skolotāja Ilona Bloka.

Videotiešraide paredzēta ģeogrāfijas, dabaszinību un informātikas skolotājiem, skolu direktoriem un citiem interesentiem.

Videotiešraide būs skatāma tiešraidē LPS vietnē www.lps.lv, sadaļā Tiešraides, videoarhīvshttp://www.lps.lv/lv/tiesraides-videoarhivs/tiesraide/.

Tiešraides laikā būs iespēja uzdot jautājumus, sūtot tos uz e-pasta adresi tiesraide@lps.lv.

Pielikumā: ESRI Eiropas ĢIS skolu programma.

Ināra Dundure,

LPS padomniece izglītības un kultūras jautājumos,

Jānis Upenieks,

LPS sistēmu analītiķis

ESRI Eiropas ĢIS skolu programma
Esri Eiropas ĢIS Skolu programma
Datorika
Datorikas apguve