Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS un Finanšu ministrijas sarunas

25. septembrī Finanšu ministrijas (FM) Portretu zālē notika kārtējais Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) un FM sarunu raunds, ko vadīja finanšu ministrs Jānis Reirs. LPS pārstāvēja priekšsēdis Gints Kaminskis, priekšsēža vietnieks Andris Rāviņš, LPS Valdes locekļi, vairāku pašvaldību pārstāvji, kā arī LPS padomnieki.

Sarunās LPS priekšsēdis Gints Kaminskis atkārtoti uzsvēra, ka pašvaldībām ir būtiski, lai tiktu ievērots likumā par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2018.–2020. gadam noteiktais, ka pašvaldību budžetu nodokļu ieņēmumi kopā ar speciālo dotāciju ir 19,6% no kopbudžeta nodokļu ieņēmumiem, neieskaitot valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas valsts pamatbudžetā veselības aprūpes finansēšanai. Atbilstoši pašreizējām nodokļu ieņēmumu prognozēm speciālajai valsts budžeta dotācijai pašvaldībām 2020. gadā ir jābūt 219,9 milj. eiro.

Domstarpība saglabājas arī attiecībā uz pašvaldību iespējam aizņemties 2020. gadā, tomēr finanšu ministrs J. Reirs atkārtoti apliecināja, ka darīs visu, lai pašvaldībām būtu iespējams vēl papildus aizņemties, lai mazinātu rindas uz pirmsskolas izglītības iestādēm. Tāpat progress netika panākts arī attiecībā uz aizņemšanās iespējām 2021. un 2022. gadā: Finanšu ministrija sola šos jautājumus risināt tikai nākamo gadu budžetos.

Sarunu darba kārtībā bija ne tikai 2020. gada budžeta un vidēja termiņa budžeta ietvara jautājumi, bet arī MK un LPS 2020. gada vienošanās un domstarpību protokola projektā iekļautie nozaru jautājumi.

LPS atzinīgi vērtē finanšu ministra J. Reira iedziļināšanos vairākos jautājumos, kas ir ārpus ministrijas kompetences, tomēr tiešā veidā skar pašvaldību finanses. Tika panākta vienošanās, ka paaugstinātas higiēnas prasības būtu jāattiecina uz jaunuzceltām izglītības iestādēm, bet būtu nesaprātīgi pārbūvēt jau esošās. Tādējādi puses vienojās, ka ir nepieciešami grozījumi Ministru kabineta 27.12.2002. noteikumos nr. 610 “Higiēnas prasības izglītības iestādēm, kas īsteno vispārējās pamatizglītības, vispārējās vidējās izglītības, profesionālās pamatizglītības, arodizglītības vai profesionālās vidējās izglītības programmas” un Ministru kabineta 17.09.2013. noteikumos nr. 890 “Higiēnas prasības bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem un izglītības iestādēm, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmu”.

Tāpat finanšu ministrs piekrita pašvaldību pārstāvjiem, ka nevar uzlikt pašvaldībām obligātu pienākumu finansēt privāto izglītības iestāžu uzturēšanas izdevumus, bet tas jāatstāj pašvaldību izlemšanā atkarībā no konkrētās situācijas konkrētā administratīvajā teritorijā. Finanšu ministrs arī sliecās piekrist LPS pārstāvju viedoklim, ka sākumklašu bērnu ēdināšana nav pašvaldībām obligāta funkcija un tas jāatstāj pašu vietvaru izvērtēšanā, tomēr galalēmumus pieņems Ministru kabinets un Saeima.

LPS atzinīgi vērtē, ka Finanšu ministrija iesniegs Ministru kabinetā protokollēmuma projektu ar uzdevumiem ministrijām risināt pašvaldību aktualizētos problēmjautājumus, kas nav tiešā FM atbildības sfērā.

7. oktobrī notiks paplašinātā Ministru kabineta komitejas sēde, kurā skatīs MK un LPS vienošanās un domstarpību protokola projektu. Galalēmumu par MK un LPS vienošanās un domstarpību protokola projektu pieņems LPS Dome.

Sanita Šķiltere,

LPS padomniece finanšu un ekonomikas jautājumos