Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Moldovas Vietējo pašvaldību kongresa (CALM) pārstāvju delegācijas darba vizīte Latvijā, LPS un Līvānu novadā

Latvijas Pašvaldību savienības realizētajā projektā “Strādājot kopā iespēju sniegšanai vietējām un reģionālajām pašvaldībām attīstības veicināšanai ES partnervalstīs” 23.–27. septembrī Latvijā darba vizītē viesojās Moldovas Vietējo pašvaldību kongresa (CALM) pārstāvju delegācija. Moldova ir viena no Latvijas, kā arī LPS attīstības sadarbības prioritārajām partnervalstīm. Moldovas delegācijas pārstāvji vizītes gaitā tikās ar LPS pārstāvjiem, diskutēja par Latvijas pašvaldību sistēmu, tās attīstību Latvijā, pašvaldību funkcijām, politisko dialogu starp valdību un pašvaldībām, pārstāvības metodēm starptautiskā līmenī, kā arī citiem nozīmīgiem jautājumiem pieredzes apmaiņas un attīstības sadarbības kontekstā. Vizītes noslēgumā devās vizītē uz Līvānu novada pašvaldību.

Priekšsēdis Gints Kaminskis Moldovas delegācijas pārstāvjiem prezentēja Latvijas pašvaldību sistēmu, LPS attīstību un darbības pamatprincipus, kā arī pašvaldību asociācijas izveides pamatjautājumus Latvijā. Viņš informēja par tagadējo situāciju, kas izveidojusies administratīvi teritoriālās reformas kontekstā. LPS vecākais padomnieks Māris Pūķis iepazīstinās ar pārvaldības sistēmas decentralizāciju, pilnvaru diferencēšanu starp valsts institūcijām un pašvaldībām, administratīvi teritoriālās reformas ietekmi uz valsts un pašvaldību pārvaldības uzlabošanu, tai skaitā pašvaldību paplašināšanās ietekmi uz ekonomisko attīstību.

25.-27. septembrī Moldovas delegācija viesojās Līvānu novadā projekta “Strādājot kopā iespēju sniegšanai vietējām un reģionālajām pašvaldībām attīstības veicināšanai ES partnervalstīs” ietvaros. Aktivitāte iekļāvās ANO pasludinātajā Ilgtspējīgas attīstības mērķu nedēļā “Rīkojies ilgtspējīgas attīstības mērķu labā” (Global Goals Week 2019) un sasaucās ar ANO ilgtspējīgas attīstības dienaskārtības 2030 ilgtspējīgas attīstības 11. mērķi “Ilgtspējīgas pilsētas un kopienas”.

Vizītes laikā Līvānu novadā viesi tikās ar pašvaldības vadību – Līvānu novada domes priekšsēdētāju Andri Vaivodu un priekšsēdētāja vietnieci Gintu Kraukli, deputātiem un darbiniekiem, pārrunājot dzīves kvalitāti pašvaldībā, mājokļu pieejamību un to atjaunošanu, ceļu un satiksmes drošību, sabiedrisko transportu, vides kvalitāti, zaļo teritoriju pieejamību. Tie ir un būs noteicošie faktori, lai cilvēki arī turpmāk te gribētu dzīvot un strādāt. Līvānu novada pašvaldība savu attīstību plāno ilgtspējīgi, un atbilstoši iedzīvotāju vajadzībām.

Moldovas delegācija apmeklēja pašvaldības iestādes, kā arī tikās ar uzņēmējiem. Viesi bija patīkami pārsteigti par SIA “Ceram Optec” redzēto, kur ražo optiskās šķiedras produkciju, kuru eksportē uz vairāk nekā simts pasaules valstīm, un kur darbinieku alga salīdzināma ar atlīdzību Latvijas galvaspilsētā, savukārt SIA “Rudzāts” ir lielākais Līvānu novada lauksaimniecības uzņēmums, kurš apsaimnieko vairāk kā 1200 ha lauksaimniecības zemes, specializējoties gaļas liellopu audzēšanā un graudkopībā.

Redzētais Līvānu novadā dod pārliecību par Līvānu novada ilgtspēju un stabilitāti gan sociālajā jomā, gan ekonomikā, te ir tīra un sakopta vide un iespēja redzēt skaidrus ilgtspējīgas attīstības soļus.

LPS izsaka pateicību Līvānu novada pašvaldībai

Latvijas Pašvaldību savienība izsaka sirsnīgu pateicību par Moldovas valsts pārvaldes un pašvaldību pārstāvju delegācijas uzņemšanu Līvānu novadā šā gada 25. – 27. septembrī. Bija patiess gandarījums sastrādāties ar tik atsaucīgiem un profesionāliem cilvēkiem, kādi strādā Līvānu novada pašvaldībā.

Īpašs paldies Līvānu novada domes priekšsēdētājam Andrim Vaivodam, priekšsēdētāja vietniecei Gintai Krauklei, deputātam Ramisam Alijevam, Sabiedrisko attiecību daļas vadītājai Indrai Upeniecei un sabiedrisko attiecību speciālistam Jānim Vaivodam, kas vistiešāk bija iesaistīti Moldovas delegācijas darba vizītes norises nodrošināšanā.

Paldies par atsaucību, viesmīlību un sirsnību!

Elita Kresse, 

LPS padomniece ārējo sakaru jautājumos

Ilze Rukute, 

LPS komunikācijas speciāliste