Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Attīstības sadarbības konferencē izskan pašvaldību pieredze un ieteikumi

12. decembrī notika konference “Latvijas devums globālai ilgtspējīgai attīstībai: jaunus sadarbības modeļus meklējot”, kurā arī tika prezentēta pašvaldību kopumā un Gulbenes novada pašvaldības pieredze attīstības sadarbības aktivitātēs – pašvaldību un vietējo kopienu loma attīstības sadarbībā. Gulbenes novada pašvaldības vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste Gunta Kalmane paneļdiskusijā norādīja, ka decentralizētai sadarbībai un aktīvai vietējo kopienu dalībai dažādos mazāka apmēra projektos patiesi ir liela nozīme kopējā attīstības sadarbības sekmēšanā, taču ir virkne izaicinājumu, ar ko saskaras mazo projektu īstenotāji. Gulbenes novadam ir noslēgti sadarbības līgumi ar Moldovu, Azerbaidžānu, Gruziju un Baltkrieviju, kopumā Latvijas pašvaldībām ir noslēgti 500 sadarbības līgumi ar 126 pašvaldībām no Austrumu partnerības valstīm, tai skaitā ar Ukrainu un Armēniju. Pašvaldību ieteikumi jaunā attīstības sadarbības politikas cikla veidošanai ir šādi:  

  • arī Latvijā jāizveido attīstības sadarbības fonds pašvaldību projektu īstenošanai, līdzīgi kā Nīderlandē, Flandrijā, Zviedrijā, Somijā, Norvēģijā;
  • svarīgi pašvaldības projektos iesaistīt vietējās NVO, iniciatīvu grupas un jauniešus;
  • pašvaldību attīstības sadarbības aktivitātes jāveido pēc inovāciju ekosistēmas principa – iesaistot arī uzņēmējus un akadēmisko vidi.

Konferenci organizēja Latvijas platforma attīstības sadarbībai “LAPAS” sadarbībā ar Ārlietu ministriju, atzīmējot attīstības sadarbības 15 gadus. Konferences diskusiju rezultāti tiks izmantoti jaunā attīstības sadarbības politikas cikla un dokumentu veidošanā.