Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Labklājības ministre LPS Valdei prezentē savu redzējumu par bērnu tiesību aizsardzības sistēmas pilnveidi

Otrdien, 7. janvārī, Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) Valde uzklausīja labklājības ministres Ramonas Petravičas redzējumu par plānoto bērnu tiesību aizsardzības sistēmas pilnveidi, kas paredz arī bāriņtiesu reformu un to funkciju pārdali.

LPS Valde aicina labklājības ministri detalizēti izvērtēt funkcijas un nepieciešamo papildu finansējumu pilnvērtīgai sistēmas uzlabošanai, lai turpmākajās diskusijās nonāktu pie efektīvākā risinājuma bērnu vajadzību nodrošināšanā.

Pērn ar labklājības ministres rīkojumu izveidoja darba grupu, kuras uzdevums ir izstrādāt efektīvāko bērnu tiesību aizsardzības sistēmas pilnveides un iesaistīto institūciju sadarbības modeli. Darba grupā piedalās ministriju, LPS un nevalstisko organizāciju pārstāvji.

R. Petraviča LPS Valdei atzina, ka līdz ar plānoto administratīvi teritoriālo reformu šobrīd Labklājības ministrija (LM) paredz sākotnēji virzīt tā saucamo daļēji centralizēto modeli, tomēr ministres mērķis ir nākotnē ieviest centralizēto modeli.

Tāpat plānots, ka izmaiņu rezultātā notariālās funkcijas turpmāk pārņemtu notāri, bet arī par šo jautājumu vēl nepieciešamas diskusijas ar Tieslietu ministriju, piemēram, par pilnvaru izsniegšanu, notāru pakalpojumu pieejamību un sasniedzamību.

No LM puses ir izskanējis, ka izmaiņas varētu veikt ar pašreizējo finansējumu. Tomēr LPS priekšsēdis Gints Kaminskis akcentēja, ka “pilnvērtīgai un mērķtiecīgai sistēmas uzlabošanai, kas nodrošinās patiesi efektīvu bērnu tiesību aizsardzību un kvalitatīvus pakalpojumus, visticamāk, būs nepieciešami papildu finansējuma avoti. Tāpat, veicot vispusīgu funkciju auditu, ir jāsaprot, konkrēti kādas funkcijas pārņemtu, piemēram, tieslietu sistēma, valsts institūcijas, pašvaldību sociālie dienesti un kādi resursi tam nepieciešami. Tikai tad, kad viss ir izvērtēts un pamatots, varam pieņemt atbildīgu un rūpīgi pārdomātu lēmumu, kas ilgtermiņā būtiski ietekmēs bērnu labklājību”.

Sēdē LPS Valde arī norādīja, ka jau šobrīd trūkst dažādu jomu speciālistu, lai nodrošinātu kvalitatīvus pakalpojumus, un aicināja LM mērķtiecīgi risināt speciālistu trūkumu un sekmēt viņu kvalifikācijas paaugstināšanu. Puses bija vienisprātis, ka jāstiprina Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas kapacitāte un metodiskais atbalsts speciālistiem.

 

Informāciju sagatavojusi:

Liene Užule,

Latvijas Pašvaldību savienības

Komunikācijas nodaļas vadītāja

Mobilais tālrunis: +371 26519920

E-pasts: liene.uzule@lps.lv

 

www.lps.lv

Twitter: @lps_lv; @LPSBrux

Facebook: @PasvaldibuSavieniba