Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS Valdes sēde 4. februārī (2020)

LPS Valdes sēdē 4. februārī tika izskatīts jautājums par prasību pašvaldībām saņemt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) atļauju pirms pašvaldības mantas atsavināšanas, galvojuma sniegšanas un aizņēmuma saistību uzņemšanās. Valde pauda bažas un neizpratni par ministrijas izstrādāto iekšējo kārtību, kādā tā turpmāk sagatavos atzinumus par pašvaldību uzņemtajām finansiālajām saistībām un darījumiem, un aicināja VARAM rast abpusēji skaidrus un juridiski pamatotus nosacījumus, lai turpmākos divus gadus varētu sekmīgi nodrošināt iedzīvotāju vajadzību īstenošanu. Vairāk lasiet šeit.

Valdi arī satrauc reforma veselības aprūpes jomā un pakalpojumu pieejamības samazināšanās draudi, ko varētu radīt Veselības ministrijas (VM) plānotās pārmaiņas slimnīcu līmeņu noteikšanā, kuras izriet no sagatavotā ziņojuma par veselības aprūpes sistēmas reformas progresu. Šajā ziņojumā VM norāda, ka 30% slimnīcu neatbilst noteiktajam līmenim un tas būtu jāpārskata. Pašvaldības uzskata, ka tās vajadzētu iesaistīt diskusijās un būtu svarīgi saprast, kādi ir citi risinājumi, ko ministrija plāno, lai nodrošinātu veselības aprūpes pakalpojumus tuvāk iedzīvotājiem (plašāk šeit).

Tāpat LPS Valde rosina Labklājības ministriju efektīvāk un mērķtiecīgāk vērtēt sociālos pakalpojumus, kā arī plašāk diskutēt ar speciālistiem par nepieciešamību pašvaldībās ieviest vienoto pakalpojumu grozu. Valde uzskata, ka jāmazina normatīvisms un jāņem vērā reālā situācija sociālo pakalpojumu sniegšanā pašvaldībās, sekmējot arī dažādu iestāžu sadarbību informācijas apmaiņā un izvērtēšanā, izvairoties no birokrātiskā sloga palielināšanas sociālā darba veicējiem (vairāk šeit).

Vēl Valde tika iepazīstināta ar administratīvi teritoriālās reformas aktualitātēm, par ko informēja LPS padomnieki, apstiprināja Latvijas Pašvaldību savienības 2019. gada ieņēmumu un izdevumu tāmes faktu un 2020. gada ieņēmumu un izdevumu tāmi un lēma par LPS 31. kongresa norises vietu.

Izvērtējot četru pašvaldību kandidatūras, ar ko iepazīstināja Valkas novada domes priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis, Salacgrīvas novada domes priekšsēdētāja vietniece izglītības, kultūras, sporta un jaunatnes lietās Evija Keisele, Liepājas pilsētas domes priekšsēdētājs Jānis Vilnītis un Nīcas novada domes priekšsēdētājs Agris Petermanis, Valde nolēma, ka LPS 31. kongress notiks 22. maijā Salacgrīvas novadā.

Liene Užule,

LPS Komunikācijas nodaļas vadītāja,

padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos