Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Pašvaldības rosina ministriju efektīvāk un kvalitatīvāk vērtēt sociālos pakalpojumus

Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) Valde aicina Labklājības ministriju (LM) efektīvāk un mērķtiecīgāk vērtēt sociālos pakalpojumus, kā arī plašāk diskutēt ar speciālistiem par nepieciešamību pašvaldībās ieviest vienoto pakalpojumu grozu.

LPS Valde rosina mazināt normatīvismu un ņemt vērā reālo situāciju sociālo pakalpojumu sniegšanā pašvaldībās, sekmējot arī dažādu iestāžu sadarbību informācijas apmaiņā.

LM bija sagatavojusi un izsūtījusi pašvaldībām aptaujas anketu par sociālajiem pakalpojumiem, lai noteiktu vienotu sociālā pakalpojuma modeli visās Latvijas pašvaldībās, kas nodrošinātu izmaksu ziņā efektīvus, kvalitatīvus, pieejamus un uz cilvēku individuālajām vajadzībām vērstus sociālos pakalpojumus.

Tomēr, ņemot vērā LPS priekšlikumus izvērtēšanas procesa pilnveidei un efektīvākai mērķa sasniegšanai, LM ir apturējusi iepriekš uzsākto pašvaldību aptauju, jo anketa raisīja vairākus neskaidrus jautājumus kvalitatīvu datu sagatavošanai, kas rezultātā varētu ministrijai nesniegt visaptverošu un pilnvērtīgu redzējumu par sociālo pakalpojumu sniegšanu pašvaldībās. Jaunas politikas izstrādei nozarē būtu jābalstās uz argumentētu un kvalitatīvu pamatojumu.

Pašvaldību speciālisti ir gatavi iesaistīties, veltīt darbu pamatotas un uz mērķi virzītas informācijas sagatavošanā, izprotot nepieciešamību sociālās politikas jomā ieviest alternatīvus risinājumus. Lai pēc administratīvi teritoriālās reformas sociālos pakalpojumus sekmīgi nodrošinātu visā Latvijas teritorijā, ir būtiski apzināt līdz šim sniegto atbalsta pakalpojumu apjomu pašvaldībās dažādām mērķgrupām.

Tāpēc sadarbības veicināšanai dažādās diskusijās pašvaldības rosināja LM ņemt vērā LR Valsts kontroles pagājušajā gadā veiktās pašvaldību aptaujas rezultātus par sniegto atbalstu dažādām mērķa grupām, ka arī Tiesībsarga biroja aptauju par sniegto atbalstu pēc ārpusģimenes aprūpes beigām. Šo informāciju iespējams pilnvērtīgi izmantot turpmākās politikas izstrādē.

Tāpēc LPS Valde rosina iestādes efektīvāk sadarboties informācijas apmaiņā un izvērtēšanā, izvairoties no birokrātiskā sloga palielināšanas sociālā darba veicējiem. Tieši pretēji, ir svarīgi celt sociālo darbinieku kapacitāti un profesionalitāti darbam ar dažādām sabiedrības grupām, sniedzot speciālistiem nepieciešamo atbalstu, lai ieguvēji rezultātā būtu pakalpojumu saņēmēji.

 

Informāciju sagatavojusi:

Liene Užule

Komunikācijas nodaļas vadītāja,

padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos

Latvijas Pašvaldību savienība

Mobilais tālrunis: +371 26519920

Liene.uzule@lps.lv

 

www.lps.lv

Twitter: @lps_lv; @LPSBrux

Facebook: @PasvaldibuSavieniba