Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Godina nozīmīgākos sasniegumus zinātnē

Latvijas Zinātņu akadēmijā 6. februārī notika viens no vērienīgākajiem pasākumiem zinātnes godināšanā – 2019. gada nozīmīgāko zinātnes sasniegumu konkursa laureātu apbalvošana. Ceremonijā Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis Gints Kaminskis pasniedza balvu Dr. philol. Ingunai Daukstei-Silasproģei par monogrāfiju “Gaidot laivu. Latviešu rakstnieki bēgļu ceļos Zviedrijā”. Tas ir pirmreizējs pētījums, kurā dokumentēts laika posms Zviedrijas latviešu trimdas vēsturē, atklājot radošas personības skaudro ikdienu un spēju saglabāt latvisko identitāti, kopt tradīcijas, bagātināt latvisko.

G. Kaminskis akcentē, ka literatūra un rakstniecība atklāj vēsturē balstītas, gadsimtiem krātas vērtības cilvēku sajūtu un pārdzīvojumu ietvarā, kas šodien vairo tautas patriotismu, padara mūsu saknes patiesi dziļas un pamatīgas. Tas, ko pieredzējušas mūsu radošās personības trimdā, atstājis nozīmīgas liecības kā svarīgu mantojumu, motivējot mūs aizvien vairāk rūpēties un kopt piederības sajūtu dzimtenei, savam dzimtajam novadam, pilsētai, pagastam.

Trimdas laikmeta pētījums apliecina, ka jebkuros apstākļos latvieši ir stipri un spēj saglabāt latvisko identitāti, dzimtas saknes, kopt tradīcijas, bagātināt latvisko kultūru un rakstniecību, neraugoties uz skarbajiem dzīves apstākļiem. Rakstnieku personīgais redzējums, sajūtas un konkrētās politiskās situācijas interpretācija var būt vērtīgs vēstures izziņas avots, ko šodien varam godināt.

Tāpēc liela pateicība pētījuma autorei par nozīmīgo ieguldījumu literatūras un vēstures zinātnē, kas tik ļoti aktuāls ir arī mūsdienās. Apkopotais radošo personību redzējums ir svarīgs savas dzimtenes vērtības apzināšanai un vajadzībai sniegt savu artavu tradīciju dzīvotspējā, kultūras, identitātes saglabāšanā un tautas pašapziņas veicināšanā.

 

Informāciju sagatavojusi:

Liene Užule

Komunikācijas nodaļas vadītāja,

padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos

Latvijas Pašvaldību savienība

Mobilais tālrunis: +371 26519920

Liene.uzule@lps.lv

 

www.lps.lv

Twitter: @lps_lv; @LPSBrux

Facebook: @PasvaldibuSavieniba