Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Videokonference par grozījumiem Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumā

6. februārī LPS notika videokonference par grozījumiem Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumā. Videokonferences mērķis bija iepazīstināt pašvaldību darbiniekus ar pēdējiem grozījumiem Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumā (turpmāk – pārvaldības likums).

Videokonferencē piedalījās Pārresoru koordinācijas centra Kapitālsabiedrību pārvaldības nodaļas vadītāja Dzintra Gasūne, kura pastāstīja par pārvaldības likuma grozījumu mērķi un Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) vadlīnijām par valsts kapitālsabiedrību korporatīvo pārvaldību un praksi (kapitālsabiedrību vispārējo stratēģisko mērķu noteikšana, līdzdalības regulējums finanšu un nefinanšu mērķu noteikšanai, to finansēšanas avoti u. c.).

Videosemināra dalībnieki tika iepazīstināti ar regulējuma maiņu attiecībā uz pašvaldībām piederošo kapitālsabiedrību kapitāla daļu turētāja pārstāvi, proti, kopš 1. janvāra domes priekšsēdētājs aizstāts ar pašvaldības izpilddirektoru, lai mazinātu politisko ietekmi kapitālsabiedrību pārvaldībā. Nākamais tematiskais bloks saistās ar informācijas atklātības nodrošināšanu. Pārresoru koordinācijas centrs šobrīd izstrādā vadlīnijas, kā sagatavot un publiskot pašvaldības ikgadējo pārskatu par tai piederošām kapitālsabiedrībām un kapitāla daļām. Pašvaldībām ir jānodrošina ceturkšņa pārskatu pieejamība, lai sniegtu salīdzināšanas iespējas un varētu izsekot kapitālsabiedrības darbības attīstībai. Tāpat jānodrošina informācijas publiskošana un atjaunināšana par pašu kapitālsabiedrību, tajā skaitā iekšējo kontroli un risku, turklāt lielajām kapitālsabiedrībām informācijai par iekšējo kontroli un risku jābūt ne tikai izstrādātai un ieviestai, bet arī publiskotai. Jāpublisko arī informācija par paredzamajiem riska faktoriem un netipiskiem darījumiem.

Būtiska informācija videokonferencē tika sniegta arī par padomes veidošanu un lomu. Padomes noteikti jāveido visās akciju sabiedrībās un lielajās kapitālsabiedrībās. Vidējās kapitālsabiedrībās padomes var veidot, pirms tam izvērtējot to nepieciešamību. Padomes loma ir stiprināt kapitālsabiedrību pārraudzību un nodrošināt kapitālsabiedrības iekšējās kontroles sistēmu. Pārvaldības likuma grozījumi skar arī valdes un padomes locekļu nominācijas kārtību, tie virzās uz to, lai valdes un padomes locekļi būtu atbilstoši kvalificēti, jo viņiem jāuzņemas atbildība par kapitālsabiedrības vērtību un darbības efektivitāti.

Jaunumi ir arī Pārresoru koordinācijas centra atzinuma saņemšanas kārtībā: tas ir obligāts pirms lēmuma pieņemšanas par atvasinātas publiskas personas līdzalības iegūšanu vai līdzdalības palielināšanu kapitālsabiedrībā.

Videokonferencē tika apspriests arī jautājums par kapitālsabiedrības rezultātu izvērtējumu.

Sagatavoto prezentāciju atradīsit zemāk.

Papildus varat iepazīties arī ar rakstu par līdzdalības pārvērtēšanu kapitālsabiedrībās (pieejams šeit).

Videokonferences ieraksts pieejams LPS vietnes www.lps.lv sadaļā “Tiešraides, videoarhīvs – Videoarhīvs” vai sekojot šai saitei.

Kristīne Kinča,

LPS padomniece juridiskajos jautājumos

Grozījumi Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumā