Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS padomnieces dalība diskusijā par nekustamā īpašuma nodokli

24. augustā Biznesa augstskolā Turība notika ekspertu diskusija “Nekustamā īpašuma nodoklis: cik un kuram nāksies maksāt?”, kurā piedalījās arī Latvijas Pašvaldību savienības padomniece finanšu un ekonomikas jautājumos Sanita Šķiltere.

Diskusiju bija iespējams skatīt tiešraidē augstskolas Facebook lapā (videoieraksts pieejams šeit).

Valsts zemes dienests (VZD) ir publiskojis jaunās 2022. gadam projektētās kadastrālās vērtības. Daudziem īpašumiem kadastrālā vērtība palielināsies. Mājokļu īpašniekiem, kam gaidāmās izmaiņas neizbēgami liek domāt par nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) pieaugumu, tiek atgādināts, ka Tieslietu ministrija valdībā virza reformu, kas paredz atcelt NĪN primārajam mājoklim. Iecerēts, ka jaunās kadastrālās vērtības stāsies spēkā vienlaikus ar nodokļa likuma izmaiņām.

Atbilstoši Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumam Tieslietu ministrijas un VZD projektētās kadastrālās vērtības stāsies spēkā 2022. gada 1. janvārī. Pašreiz spēkā esošās kadastrālās vērtības aprēķinātas, izmantojot nekustamo īpašumu darījumus par 2012. un 2013. gadu, savukārt jaunās projektētās kadastrālās vērtības aprēķinātas atbilstoši situācijai nekustamo īpašumu tirgū uz 2019. gada 1. jūliju. Projektētās kadastrālās vērtības ir pieejamas Valsts zemes dienesta portālā kadastrs.lv.

Tieslietu ministrija valdībā virza piedāvājumu atcelt nekustamā īpašuma nodokli primārajam mājoklim, nosakot neapliekamo minimumu 100 000 eiro. Primārā mājokļa zemei nodokli piedāvāts rēķināt no speciālās vērtības, kas ir piektā daļa no zemes kadastrālās vērtības.

Neatbilstoša metodika un informācijas trūkums, kas neļauj veikt kvalitatīvu vērtēšanu, – tā vairāki eksperti komentēja Valsts zemes dienesta (VZD) darbu kadastrālo vērtību noteikšanā, tomēr daļa ekspertu bija pretējās domās, uzsverot, ka problēma nav koeficientos, bet faktā, ka Latvijā nav investīcijām labvēlīga vide un trūkst iespēju iegādāties īpašumus, jo nenotiek tirgus kustība.

LPS padomniece Sanita Šķiltere, atsaucoties uz vairākiem piemēriem, kad daudzdzīvokļu mājas Ziepniekkalnā ir ar augstāku kadastrālo vērtību nekā ēkas Rīgas centrā, nekustamā īpašuma vērtēšanas sistēmu nodēvēja par brāķi. Viņas prezentāciju skatiet zemāk!

S.Šķilteres prezentācija diskusijā par nekustamā īpašuma nodokli