Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS pievienojas labas gribas memorandam par sadarbību tekstila atkritumu apsaimniekošanā

10. septembrī Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšsēdis Gints Kaminskis parakstīja labas gribas memorandu par sadarbību ilgtspējīgas tekstila atkritumu apsaimniekošanas sistēmas izveidē un ieviešanā. Lai aktualizētu un risinātu tekstila atkritumu šķirošanu un pārstrādi Latvijā, atklāta kampaņa “Nav ko vilkt?”, kurā aicina atbildīgās iestādes, organizācijas un uzņēmumus vienoties kopīgai rīcībai.

Tekstils, kas nonāk vidē vai sadzīves atkritumos, ir tikpat bīstams piesārņojuma avots kā iepakojums un citi atkritumi. Statistikas dati liecina, ka gada laikā 87% no visiem nederīgajiem un nolietotajiem pasaules tekstilizstrādājumiem nonāk atkritumu poligonos – tiek aprakti vai sadedzināti, jo netiek pienācīgi apsaimniekoti.

Latvijas tirgū katru gadu nonāk 27 000 tonnu jauna un lietota apģērba jeb 14,3 kilogrami uz vienu iedzīvotāju. Trešdaļa iedzīvotāju savas liekās drēbes izmet sadzīves atkritumu konteineros, un tās tiek nogādātas poligonos, kur sintētiskās šķiedras tekstilizstrādājumi sadalās vismaz 200 gadus. Tomēr 89% iedzīvotāju labprāt nodotu apģērbu pārstrādei, ja būtu šāda iespēja, liecina AS “Latvijas zaļais punkts” veiktā aptauja.

Kampaņā pašā Rīgas centrā, Kronvalda parkā, atklāta vides instalācija – drēbju kalns, kas simbolizē ik gadu Latvijas tirgū nonākušos tekstila apjomus, kuri krājas iedzīvotāju skapjos vai atkritumu poligonos un draud mūs “aprakt”.

Atklājot kampaņu, tās dalībnieki parakstījuši arī labas gribas memorandu, apņemoties veicināt aprites ekonomikas principu nostiprināšanos sabiedrībā; organizēt aktivitātes, kas motivē šķirot tekstilizstrādājumus vai nodot tos pārstrādei; atbalstīt un sniegt priekšlikumus tekstila atkritumu apsaimniekošanas problemātikas risinājumu izstrādei; vairot sabiedrības izpratni par tekstila atkritumu šķirošanas un pārstrādes nepieciešamību; sniegt informatīvu un praktisku atbalstu tekstila šķirošanas, atkārtotas lietošanas un pārstrādes popularizēšanai sabiedrībā; ieviest ilgtspējīgu tekstila apsaimniekošanas sistēmu vēl pirms ES direktīvā noteiktā termiņa.

Aktualizējot nepieciešamību pēc ilgtspējīgas tekstila atkritumu apsaimniekošanas stratēģijas, sadarbības memorandu parakstījusi Vides aizsardzības un reģionālās attīstība ministrija (VARAM), Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK), Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK), Latvijas Pašvaldību savienība (LPS), Valsts vides dienests, biedrība “Zaļā brīvība”, Vieglās rūpniecības uzņēmumu asociācija (VRUA), Latvijas Atkritumu saimniecības uzņēmumu asociācija (LASUA), Latvijas Atkritumu saimniecības asociācija (LASA), biedrība “Latvijas Sarkanais Krusts”, lielveikalu tīkls “Rimi Latvia”, lietotu apģērbu veikalu tīkls “R.D.A.” un citi partneri. Memorandam joprojām aicinātas pievienoties arī citas organizācijas un uzņēmumi, lai veicinātu vērtīgas pārmaiņas.

Liene Užule,

LPS Komunikācijas nodaļas vadītāja,

padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos