Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS tikšanās ar reģionālo plašsaziņas līdzekļu žurnālistiem

6. oktobrī tiešsaistē norisinājās Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) ekspertu tikšanās ar reģionālo plašsaziņas līdzekļu žurnālistiem, kuras laikā LPS sniedza aktuālo informāciju par pašvaldību budžetu, jaunā pašvaldību likumprojekta izstrādi, atkritumu apsaimniekošanu un citiem jautājumiem.

LPS priekšsēdis Gints Kaminskis informēja par plānotajām izmaiņām nodokļu sistēmā. Valdība paredz izmaiņas iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) sadalē, kas samazina pašvaldību budžetā ieskaitāmo IIN ieņēmumu daļu līdz 75%. Pašvaldības nepiekrīt šādai pārdalei, kas nākamgad negatīvi ietekmēs budžetu, turklāt nozīmīgi tas skars tieši Latgali. Ieņēmumi no IIN ir pamatienākumi, kas nonāk pašvaldību budžetā pamatfunkciju veikšanai, tajā skaitā dažādiem pabalstiem, bērnudārzu pedagogu algām, skolēnu brīvpusdienu apmaksai, jaundzimušo un pensionāru atbalstam, skolu un aprūpes centru medicīnas māsu atalgojumam, atlaidēm dažādiem pakalpojumiem un citām būtiskām iedzīvotāju vajadzībām. Turklāt jau nākamgad pašvaldībām būs jārod papildu finansējums apmēram 50 miljonu eiro apmērā, lai nodrošinātu valdības, Satversmes tiesas un Saeimas lēmumus par obligāti īstenojamiem papildu pasākumiem pašvaldībās. Līdz šim diskusiju rezultātā panākta vienošanās jautājumā par iespēju paplašināt pašvaldībām aizņemšanās iespējas, nākamajā gadā paredzot aizņēmumus arī izglītības iestāžu investīciju projektiem un vienam prioritāram investīciju projektam, kas atbilst pašvaldības attīstības programmas investīciju plānam, ar ierobežojumu līdz 400'000 eiro.

LPS padomniece juridiskajos jautājumos Kristīne Kinča žurnālistiem pastāstīja par jaunā pašvaldību likuma izstrādi. Viņa akcentēja, ka tiek apkopoti pašvaldību viedokļi, kurus iesniegs Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai, savukārt LPS savu atzinumu sniegs pēc likumprojekta izsludināšanas Valsts sekretāru sanāksmē. Pašvaldības galvenokārt izsaka viedokli par valdēm, izpilddirektoru lomu, līdzdalības pasākumiem u. c.

Par atkritumu apsaimniekošanu, mežu un parku apsaimniekošanu un mājdzīvnieku turēšanas nosacījumiem informēja LPS padomniece Sniedze Sproģe. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija izstrādājusi jaunu atkritumu apsaimniekošanas plānu, kas šobrīd ir nodots sabiedriskajai apspriešanai. Jaunais plāns paredz, ka turpmāk būs pieci atkritumu apsaimniekošanas reģioni.

Liene Užule,

LPS Komunikācijas nodaļas vadītāja

Gints Kaminskis: PAŠVALDĪBU BUDŽETS 2021.GADĀ
Kristīne Kinča: Jaunais Pašvaldību likums
Sniedze Sproģe: Atkritumu apsaimniekošana, mežu un parku apsaimniekošana, kaķu un suņu turēšanas nosacījumi