Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS aicina Saeimas deputātus rast risinājumu, kā kompensēt pašvaldību budžeta būtisko samazinājumu reģionos

Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) vērsusies Saeimā, aicinot atbalstīt priekšlikumu valsts budžetā paredzēt dotāciju kopumā 9,2 miljonu eiro apmērā tām pašvaldībām, kurām nākamgad ieņēmumu samazinājums būs lielāks par 4%. Ņemot vērā, ka plānotais pašvaldību budžeta ieņēmumu samazinājums īpaši smagi skars tieši Latgales reģiona pašvaldības, LPS ir vērsusies arī pie Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Latgales apakškomisijas deputātiem, rosinot atbalstīt minēto priekšlikumu un rast risinājumu.

Jau vēstīts, ka Saeima pirmajā lasījumā atbalstījusi valsts budžeta projektu, kas paredz pašvaldību budžetā ieskaitāmā iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) ieņēmumu daļu no nākamā gada samazināt no 80% uz 75%, tādējādi kopumā samazinot pašvaldību ieņēmumus par 90,9 miljoniem eiro. Samazinājums skars 110 pašvaldības visā Latvijā, bet lielāks samazinājums par 4% skars 77 pašvaldības, tajā skaitā lielās pilsētas un arī lielākos novadus – Daugavpils novadu, Jelgavas novadu un Rēzeknes novadu.

Tāpēc LPS vēstulē Latgales apakškomisijas deputātiem uzsver, ka plānotais samazinājums būs visā Latvijā, bet tieši Latgales reģiona pašvaldībām nākamgad paredzēts viens no būtiskākajiem budžeta ieņēmumu kritumiem salīdzinājumā ar šo gadu, jo visām reģiona pašvaldībām tie tiks samazināti par vairāk nekā 4%, ietekmējot turpmāko attīstību, kas nav pieļaujams. Nedrīkst vēl vairāk apzināti vājināt reģionu, kur dzīvo cilvēki un paļaujas, ka saņems kvalitatīvus pakalpojumus, nepieciešamo atbalstu dažādās dzīves situācijās, varēs sekmīgi strādāt un skolot savus bērnus draudzīgā, sakārtotā vidē.

Vienlaikus pašvaldībām, tajā skaitā Latgalē, jārod būtisks papildu finansējums lielāku garantētā minimālā ienākuma līmeņa un dzīvokļa pabalstu izmaksai, darba algas palielināšanai pašvaldību iestādēs strādājošajiem saistībā ar minimālās mēneša darba algas kāpumu, minimālās algas likmes paaugstināšanai no pašvaldības budžeta finansētajiem pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogiem, administratīvi teritoriālās reformas īstenošanai u. c.

Uz valsts budžeta otro lasījumu LPS jau ir iesniegusi priekšlikumu nākamajā gadā un vidējā termiņā pašvaldību budžetos ieskaitīt 80% no IIN ieņēmumiem. Ja tas nav iespējams, iesniegts arī priekšlikums nākamā gada valsts budžetā paredzēt dotāciju 9,2 miljonu eiro apmērā pašvaldībām, lai ieņēmumu kritums nevienai pašvaldībai nebūtu lielāks par 4%. Izprotot situāciju un nepieciešamību būt solidāriem, LPS Domes sēdē jau aicināja valdību rast valsts budžetā minēto finansējumu, kas ir nepilni 10% no kopējā līdzekļu samazinājuma, lai nepadarītu situāciju tik kritisku un atbalstītu tās pašvaldības, kurām ieņēmumu samazinājums būs vislielākais, tajā skaitā Latgales reģionam.

Tāpēc LPS rosina Latgales apakškomisijas deputātus atbalstīt minētos priekšlikumus, lai mazinātu tik būtisku pašvaldību budžetu ieņēmumu kritumu nākamajā gadā, kas nozīmīgi ietekmēs iedzīvotāju dzīves kvalitāti Latgalē un visā Latvijā.

 

Informāciju sagatavojusi:

Liene Užule

Komunikācijas nodaļas vadītāja,

padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos

Latvijas Pašvaldību savienība

Mobilais tālrunis: +371 26519920

Liene.uzule@lps.lv

 

www.lps.lv

Twitter: @lps_lv; @LPSBrux

Facebook: @PasvaldibuSavieniba