Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS Valdes tikšanās ar vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru

13. janvārī Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) Valde tikās ar vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Artūru Tomu Plešu, lai pārrunātu nozares galvenās prioritātes un uzklausītu ministra redzējumu par turpmāko darbu un sadarbību.

Tikšanās reizē ministrs informēja par galvenajām darba prioritātēm šajā gadā. Pirmkārt, ministrs uzsvēra nepieciešamību turpināt nozarē jau iesāktos darbus, tajā skaitā sekmīgi īstenot administratīvi teritoriālo reformu, ieviest depozītsistēmu u. c. Otrkārt, ministrs kā ļoti svarīgu prioritāti akcentēja valsts pārveidi par zaļāku un digitālāku ekonomiku, kam nepieciešamas daudzas un dažādas aktivitātes arī pašvaldībās. Savukārt trešā prioritāte ir finansiāla atbalsta sniegšana pašvaldībām, lai tās varētu īstenot investīciju projektus infrastruktūras un reģionālās ekonomikas attīstībai, darbvietu radīšanai un pievilcīgas dzīves vides izveidei. Joprojām svarīga būšot aizdevumu programma pašvaldībām. Plašāka informācija par ministra un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas darbu pieejama pievienotajā prezentācijā.

Ministrs uzsvēra, ka viens no svarīgajiem uzdevumiem ir autoceļu sakārtošana. Tomēr LPS Valde norāda, ka publiski izskanējusī informācija liecina: Atjaunošanas fondā (RRF) netiks paredzēts finansējums autoceļu remontdarbiem. Tāpēc pastāv bažas, ka valdības solītā 300 milj. autoceļu programma, kas plānota administratīvi teritoriālās reformas ietvaros, netiks īstenota. Ministrs tomēr skaidroja, ka šim jautājumam ir augsta prioritāte, un, lai gan ir bažas par RRF līdzekļu pieejamību autoceļu infrastruktūrai, viņš sola 300 miljonu programmu īstenot. Šogad autoceļu sakārtošanā plānots ieguldīt 27 miljonus eiro, taču ministrs esot gatavs cīnīties par trūkstošajiem līdzekļiem, kas būtu jāiegulda autoceļu sakārtošanā.

Tikšanās gaitā LPS Valde arī uzsvēra, ka pašvaldību dienestiem joprojām ir nepieciešams un ļoti svarīgi saņemt informāciju par Covid-19 inficētiem cilvēkiem, lai nodrošinātu atbilstošu, drošu un kvalitatīvu darbu krīzes laikā, kā arī efektīvi ierobežotu slimības izplatību. Pašvaldības krīzes laikā ir nozīmīgs partneris, kas sniedz būtisku ieguldījumu situācijas pārvarēšanā un slimības izplatības ierobežošanā. Ministrs gan pauda viedokli, ka šajā jautājumā svarīga ir tieši Iekšlietu ministrijas iesaiste un aktīva starpinstitūciju sadarbība.

LPS Valde arī aicināja ministru sekmēt dialogu ar pašvaldībām un nozīmīgāk diskutēt par funkciju nodošanu reģioniem pēc administratīvi teritoriālās reformas. Ministrs akcentēja, ka šobrīd koalīcijā vēl notiek diskusija par administratīvo reģionu izveidi un kopīgi ar ministrijām tiks veikts darba apkopojums, kā arī izstrādāts konceptuālais ziņojums. Situācija esot samērā neskaidra par tām funkcijām, kuras ministrijas ir gatavas deleģēt reģioniem, bet esot jārod sabalansēts risinājums.

Jautājumā par nepieciešamību atjaunot valsts investīciju programmu, kas ir būtiska, īpaši krīzes laikos, ministrs skaidru atbildi vēl nevarēja sniegt. Tomēr viņš akcentēja, ka arī šim jautājumam ir augsta prioritāte un, viņaprāt, ir ļoti svarīgi turpināt aizdevumu programmu pašvaldībām. Tāpēc viņš aicina pašvaldības aktīvi iesaistīties procesā un iesniegt augstas gatavības projektus. Ja būšot liela atsaucība, tas radīšot iespēju kopīgi diskutēt ar Finanšu ministriju, lai paplašinātu finanšu pieejamību. Arī ministrs izprotot, ka krīzes laikā nepieciešams ieguldīt infrastruktūras attīstībā un ekonomikas atjaunošanā.

Jautājumā par atkritumu apsaimniekošanu LPS Valde aktualizēja bažas par jauno atkritumu apsaimniekošanas plānu, norādot, ka par to ir jāturpina diskusijas un jāprecizē atsevišķas plāna sadaļas, piemēram, par atkritumu izvešanu no Zemgales uz Rīgas atkritumu poligonu “Getliņi”, kas sadārdzinās pakalpojuma izmaksas un radīs papildu slodzi galvaspilsētas satiksmē.

Tikšanās noslēgumā LPS Valde pauda pārliecību, ka nozarei ir ļoti svarīgs un nepieciešams ministrs, kurš aizstāv, cīnās un profesionāli pārstāv nozari, sekmīgi sadarbojas ar pašvaldībām un spēj kopīgi sasniegt izvirzītos mērķus.

Liene Užule,

LPS Komunikācijas nodaļas vadītāja