Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

VIDEO par valsts aizsardzības mācību izglītības iestādēs

LPS sadarbībā ar Aizsardzības ministrijas Jaunsardzes centru 20. janvārī organizēja semināru par valsts aizsardzības mācību izglītības iestādēs vidējā izglītības posmā, aicinot tajā piedalīties pašvaldību un izglītības pārvalžu, vidusskolu, ģimnāziju un profesionālās izglītības iestāžu pārstāvjus. Tiešsaistes dalībnieku skaits sasniedza gandrīz 300 skatītāju.

Semināra videoieraksts pieejams LPS vietnes www.lps.lv sadaļā “Tiešraides, videoarhīvs – Videoarhīvs” vai šeit.

Seminārā Jaunsardzes centrs informēja par valsts aizsardzības mācības (VAM) specializēto kursu vispārīgās vidējās izglītības iestāžu 10. un 11. klašu skolēniem un 2. un 3. kursu audzēkņiem izglītības iestādēs, kurās īsteno profesionālās ievirzes un profesionālās izglītības programmas. Pieredzē dalījās arī Draudzīgā aicinājuma Cēsu Valsts ģimnāzija.

Sanāksmē piedalījās Jaunsardzes centra (JC) direktors pulkvežleitnants Aivis Mirbahs ar kolēģiem – JC Plānošanas un organizācijas departamenta Administratīvās nodaļas vadītāju Sergeju Fomenko un Plānošanas nodaļas vadītāju Ilzi Leimani –, kā arī Izglītības un zinātnes ministrijas Valsts izglītības satura centra vecākā referente Sandra Falka un Cēsu Valsts ģimnāzijas direktora vietniece izglītības jomā Līga Pikse-Zvirbule. Semināru vadīja LPS padomniece izglītības un kultūras jautājumos Dr. sc. admin. Ināra Dundure.

Par valsts aizsardzības mācību, piedāvājot izglītības iestādēm sadarbību ar Jaunsardzes centru tās ieviešanā un realizēšanā, saistoši pastāstīja Aivis Mirbahs. Savā prezentācijā (skatiet zemāk!) viņš sniedza vispārīgu informāciju par valsts aizsardzības mācības mērķiem un uzdevumiem, par grupu un nodarbību plānošanu, kursa moduļiem, programmas ieviešanas grafiku, VAM instruktoriem un administratīviem jautājumiem, kā arī raksturoja praktiskos soļus, kādi jāveic, lai mācību iestādēs ieviestu šo mācību priekšmetu.

Valsts aizsardzības mācības mērķis ir sagatavot jauniešus par aktīviem, mobiliem un rīkotiesspējīgiem sabiedrības locekļiem, kuri grib un spēj aizstāvēt gan sevi, gan līdzcilvēkus un Latviju krīzes gadījumā. VAM uzdevumos ietilpst izpratnes veidošana un attīstīšana par valsts aizsardzības prasmēm, fiziskās sagatavotības, zināšanu un prasmju pilnveidošana, kas dod iespēju veidot karjeru valsts aizsardzības struktūrās, kā arī veicināt skolēnu interesi par dienestu Nacionālajos bruņotajos spēkos un militāro specialitāšu daudzveidību.

2018./2019. mācību gadā Latvijā tika uzsākts pilotprojekts, kurā iesaistījās 13 izglītības iestādes un 162 skolēni, bet šajā mācību gadā valsts aizsardzības mācību kā specializētu kursu apgūst jau 2043 skolēni 69 skolās.

Šā gada 5. janvārī stājās spēkā Valsts aizsardzības mācības un Jaunsardzes likums. Tajā noteikts, ka valsts aizsardzības mācība ir mācību priekšmets vidējās izglītības programmās un VAM saturu nosaka valsts vispārīgās vidējās izglītības standarts. Valsts aizsardzības mācībā gūtās zināšanas, prasmes un vērtības tiek papildinātas, apgūstot interešu izglītības programmu, kuru īsteno valsts aizsardzības mācības nometnēs. No 2020. līdz 2024. gadam noteikts pārejas periods, bet 2024. gada 1. septembrī valsts aizsardzības mācības priekšmeta apguve vidējās izglītības programmās būs obligāta. VAM priekšmetu vispārīgās vidējās izglītības, profesionālās vidējās izglītības un arodizglītības iestādēs jaunieši apgūs divu mācību gadu laikā. VAM priekšmeta īstenošanai nepieciešamos mācību līdzekļus nodrošinās Jaunsardzes centrs, bet izglītības iestādes dibinātājam jānodrošina mācību klase un telpa materiāltehnisko līdzekļu glabāšanai.

Valsts aizsardzības mācības priekšmets sastāv no četrām mācību jomām: patriotiskās audzināšanas, valsts un lokālās vēstures, dzīves skolas un militārās jomas. Priekšmeta apguve notiek atbilstoši trim moduļiem: pilsoniskā aktivitāte valsts drošības kontekstā; noturība krīzes situācijās un vadība; valsts aizsardzības iemaņas. VAM apguvei vispārīgās vidējās izglītības un profesionālās vidējās izglītības iestādēs paredzēta viena mācību diena vienu reizi mēnesī, kas kopā veido 70 stundas mācību gadā, kā arī viena 11 dienu vasaras nometne. Profesionālās izglītības iestāžu audzēkņiem papildus nāk klāt arī prakse Nacionālajos bruņotajos spēkos.

Pievēršoties administratīvajiem jautājumiem, A. Mirbahs uzsvēra mācību iestādes ieguvumus no valsts aizsardzības mācības ieviešanas: daudzpusīgs mācību satura piedāvājums; disciplīnas uzlabošanās skolā; nav nepieciešami papildu resursi no mācību iestādes; VAM standarts un mācību programma piedāvā mūsdienīgu un praktisku pieeju; nodarbību plāni nodrošina caurviju metodi ar citiem mācību priekšmetiem; nodrošinājums ar nepieciešamajiem metodiskajiem un materiālajiem līdzekļiem.

Kā integrēt valsts aizsardzības mācību pārējo nodarbību sarakstā, uzskatāmi parādīja Draudzīgā aicinājuma Cēsu Valsts ģimnāzijas direktora vietniece izglītības jomā Līga Pikse-Zvirbule.

Semināra dalībniekiem bija arī vairāki jautājumi, uz kuriem atbildes varat noklausīties semināra videoierakstā.

Tuvākajā laikā Jaunsardzes centrs izsūtīs uzaicinājumu visām vidējās izglītības iestādēm pieteikties valsts aizsardzības mācības ieviešanai savā skolā. Ja kāda skola aicinājumu līdz 10. februārim nebūs saņēmusi, jāziņo Jaunsardzes centram. Tālāk sekos pieteikšanās, instruktoru meklēšana, mācību grupu komplektēšana un pārējo praktisko jautājumu risināšana, lai 1. septembrī varētu uzsākt pilnvērtīgu darbu.

Ināra Dundure,

LPS padomniece izglītības un kultūras jautājumos

Gunta Klismeta,

LPS Komunikācijas nodaļas redaktore

Valsts aizsardzības mācība