Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

VIDEO par pašvaldību informatīvo izdevumu jauno regulējumu un aktualitātēm

21. janvārī Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) organizēja informatīvi izglītojošu vebināru par pašvaldību informatīvo izdevumu jauno regulējumu un aktualitātēm.

Vebināra videoieraksts pieejams LPS vietnes www.lps.lv sadaļā “Tiešraides, videoarhīvs – Videoarhīvs" vai šeit.

Par izmaiņām pašvaldību informatīvo izdevumu izdošanas regulējumā un turpmāko rīcību informēja, kā arī uz neskaidriem jautājumiem atbildēja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra padomnieks pašvaldību un reģionālās attīstības jautājumos Madars Lasmanis un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) Pašvaldību departamenta direktora vietniece Marta Bergmane.

Lai arī kopš pērnā gada novembra ir spēkā grozījumi likumā “Par pašvaldībām”, VARAM pārstāvji akcentēja, ka šobrīd vēl nepastāvot strikti ierobežojumi informatīvo izdevumu satura un vizuālā noformējuma veidošanā. Līdz ar to pašlaik pašvaldības var izdot savus izdevumus līdzīgi kā līdz šim, ņemot vērā arī iedzīvotāju vajadzību saņemt informāciju par pašvaldības darbu, veiktajām funkcijām un aktuāliem notikumiem. Pašvaldības savā informatīvajā izdevumā joprojām var publicēt svētku apsveikumus iedzīvotājiem, informāciju par pašvaldības paveikto darbu dažādās jomās, informāciju par godināšanas pasākumiem, nevalstisko organizāciju un citu pašvaldības iestāžu aktivitātēm, novadu vēsturi un kultūras pieminekļiem, sporta sacensībām un sasniegumiem u. c. Tomēr, sagatavojot izdevuma saturu un publikācijas, būtu jāņem vērā, ka šie materiāli nav veidoti pēc žurnālistikas materiālu veidošanas principiem.

Vienlaikus VARAM uzsver, ka tuvākā gada laikā varētu tikt izstrādāti Ministru kabineta noteikumi, kuros būtu noteikts vienots regulējums pašvaldību informatīvo izdevumu vizuālajam noformējumam un formātam. Tas paredzēts arī VARAM izstrādātajā jaunajā pašvaldību likumprojektā. Par šādu risinājumu tomēr vēl notiks padziļinātas diskusijas, kurās piedalīsies arī LPS.

Savukārt par konkurences neitralitātes principu ievērošanu informatīvo izdevumu izdošanā pastāstīja Konkurences padomes (KP) Konkurences veicināšanas nodaļas vadītājs Antis Apsītis. Viņš uzsvēra, ka īpaša uzmanība jāpievērš publikācijām par pašvaldībā rīkotiem pasākumiem, biļešu cenām, reklāmas materiāliem, sludinājumiem u. tml. Tomēr vēl esot nepieciešama iesaistīto institūciju diskusija, lai nodrošinātu vienotu izpratni un redzējumu par informatīvo izdevumu satura veidošanu, kas atbilstu konkurences neitralitātes principam. Iespējamo pārkāpumu gadījumā KP vispirms pārrunās iespējamos risinājums, izvērtējot soda nepieciešamību.

Vebināru LPS aicināja skatīties pašvaldību sabiedrisko attiecību vadītājus un speciālistus, informatīvo izdevumu redaktorus un satura veidotājus, pašvaldību pārstāvjus.

Liene Užule,

LPS Komunikācijas nodaļas vadītāja,

padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos