Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS Valdes sēde 9. februārī (2021)

LPS Valdes sēde 9. februārī notika attālināti un sākās ar Vakcinācijas biroja vadītājas Evas Juhņēvičas stāstījumu par vakcinācijas procesa koordinēšanu un citām aktualitātēm vakcinācijas sakarā. Skaitļus un faktus par vakcīnu veidiem, piegāžu laikiem un paredzamajiem apjomiem varat izpētīt prezentācijā (zemāk), vien jāuzsver, ka vakcīnu izplatīšanas organizēšanas pamatprincipi nosaka vienotu vakcinējamo sarakstu, vienotu vakcinācijas punktu kalendāru, vienotu iedzīvotāju rindu pārvaldību un centralizētu vakcīnu piegādi un krājumu vadību. Vakcinēšanās Latvijā plānota četros posmos: 1. posmā (kopš janvāra), kad vakcīnas ir ierobežotā daudzumā, tiek vakcinēti veselības aprūpes sistēmas darbinieki; 2. posmā (no februāra), kad paplašinās pieejamo vakcīnu klāsts, uzsākta vakcinācija prioritārajām grupām (sociālās aprūpes centri, seniori); 3. posmā, kad vakcīnas tiek piegādātas lielos apjomos, vakcinēs visas prioritārās grupas, un tas paredzēts aprīlī; 4. posmā (plānots jūnijā) notiks visu iedzīvotāju vakcinācija. Reģistrēties vakcinācijai var jau tagad vietnē www.manavakcina.lv vai zvanot pa bezmaksas tālruni, bet drīzumā atvērs vēl divus pieteikšanās veidus – darba devējiem būs iespējams iesniegt savu darbinieku sarakstus, kā arī pieteikšanās paredzēta ar ģimenes ārstu palīdzību. Vēršoties pie pašvaldībām, E. Juhņēviča atzīmēja, ka gaida sadarbību nacionāla mēroga vakcinācijas kompleksu izveidē, pašvaldību iesaisti izbraukuma vakcinācijas koordinēšanā, sadarbību ar pašvaldību sociālās jomas speciālistiem aktuāli vakcinējamo personu sarakstu koordinēšanā, kā arī sadarbību ar pašvaldību komunikācijas speciālistiem par sabiedrības informēšanu.

Valsts izglītības satura centra Neformālās izglītības departamenta direktore Agra Bērziņa informēja par XII Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem. Tiesa gan, vēl nav zināms, vai tie šovasar vispār notiks, taču ir skaidrs, ka svētki netiek plānoti Rīgā nedēļas garumā ar lielu dalībnieku skaita pulcēšanos. Svētku organizatori šobrīd piedāvā divus variantus, cerot, ka epidemioloģiskā situācija uzlabosies un svētki tomēr varēs notikt: vai nu no 12. jūnija līdz 15. jūlijam, vai no 2. jūlija līdz 30. oktobrim. Pašvaldību pārstāvji vairāk sliecas uz svētku atlikšanu vai pārcelšanu uz citu gadu.

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Izglītības departamenta direktora vietniece izglītības un finanšu plānošanas jomā Dace Kalsone aktualizēja jautājumu par pašvaldību savstarpējiem norēķiniem par izglītības pakalpojumiem. Šis jautājums šobrīd tiek skatīts arī IZM pedagogu darba samaksas pilnveides darba grupā. Tā kā izmaksas par vienu izglītojamo dažādās pašvaldībās ir ļoti dažādas, kā arī būtu jāvērtē vēl citi aspekti, LPS Valde atzina, ka šis jautājums prasa padziļinātāku izpēti.

LPS analīzi un pozīciju par nacionālo industriālo politiku un pieejamo finansējumu zaļā kursa investīcijām sniedza LPS padomniece uzņēmējdarbības jautājumos Andra Feldmane. To varat skatīt viņas prezentācijā, taču galvenais, uz ko LPS vērš uzmanību, ir risks saistībā ar atmaksu Atveseļošanas un noturības mehānismam un Taisnīgās pārkārtošanās fondam. LPS arī izstrādājusi vairākus priekšlikumus, piemēram, izveidot pašvaldību kompetences centru zaļā kursa inovācijām uz pašvaldību, sabiedriskā pakalpojuma sniedzēju un pašvaldību kapitālsabiedrību infrastruktūras pamata; tehnoloģiju attīstībai un inovācijām “zaļās” transformācijas jomā veidot inovāciju atbalsta sistēmu visā Latvijas teritorijā; piešķirt līdzekļus un palielināt atbalstu zaļā kursa investīcijām, zaļajām industriālajām teritorijām un inovāciju attīstībai tieši pašvaldībās un sabiedriskā pakalpojuma sniedzējiem u. c.

Sēdes noslēgumā LPS padomnieki iepazīstināja ar aktualitātēm savas atbildības jomās: padomniece lauku attīstības jautājumos Sniedze Sproģe informēja par Atkritumu apsaimniekošanas valsts plānu 2021.–2028. gadam, padomniece iepirkumu jautājumos Daina Dzilna – par aktualitātēm iepirkumu jautājumos, t. sk. zaļo iepirkumu, padomniece veselības un sociālajos jautājumos Ilze Rudzīte – par vienota mājokļa pabalsta ieviešanu un padomniece izglītības un kultūras jautājumos Ināra Dundure – par izglītības iestāžu nodrošināšanu ar IKT tehnoloģijām.

Gunta Klismeta,

LPS Komunikācijas nodaļas redaktore

Vakcinācijas procesa koordinēšana
XII Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki
LPS par nacionālo industriālo politiku un zaļo kursu
LPS viedoklis par ES Atveseļošanas un noturības mehānismu