Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

VIDEO. Bērni likumu krustcelēs: soda aizstāšana ar atbalstu un uzraudzību

24. februārī Ministru prezidenta biedrs tieslietu ministrs Jānis Bordāns un Tieslietu ministrijas (TM) pārstāvji videokonferencē “Bērni likuma krustcelēs: soda aizstāšana ar atbalstu un uzraudzību” informēja pašvaldību pārstāvjus par TM ieceri veikt bērnu administratīvās atbildības un audzinošo piespiedu līdzekļu regulējuma reformu. Videokonference tika nodrošināta sadarbībā ar Latvijas Pašvaldību savienību (LPS).

Pasākuma videoierakstu iespējams noskatīties ŠEIT.

Jānis Bordāns norāda: “Tieslietu ministrijas un arī valdības prioritāte ir bērnu labklājības nodrošināšana un sistēmas maiņa, aizstājot bērna sodīšanu ar jaunu pieeju – atbalsta un uzraudzības sniegšanu. Pašreizējā sodu sistēma attiecībā uz bērniem likumpārkāpējiem neveicina bērna izpratni un pēc būtības nesekmē viņa uzvedības maiņu. Turklāt likums “Par audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanu” ir pieņemts pirms 19 gadiem. Mums ir jāskatās uz bērnu antisociālās uzvedības cēloņiem un tie jārisina, jo 90% gadījumu bērnu antisociālās uzvedības cēloņi ir vide, kurā bērns audzis un attīstījies. Nepietiek tikai formāli uzlikt sodu, neiedziļinoties iemeslos, kāpēc bērns ir rīkojies antisociāli.”

Savukārt LPS priekšsēdis Gints Kaminskis uzsver: “Katra bērna dzīve un labklājība ikvienai pašvaldībai ir ļoti nozīmīga. Jau šobrīd pašvaldības sniedz nepieciešamo atbalstu bērniem dažādās situācijās, to apliecina arī pozitīvais Tukuma, Jūrmalas un Saldus piemērs. Šis pēc būtības ir sarunas sākuma punkts ar Tieslietu ministriju, un informāciju ir uzklausījuši pašvaldību politiķi, administratīvo komisiju un pašvaldības policijas pārstāvji, sociālie dienesti, bāriņtiesas, izglītības speciālisti, kuri turpmāk varēs iesaistīties, diskutēt un pilnveidot procesu. Tomēr skaidrs, ka minētajai reformai ir jābūt salāgotai ar citām pieteiktajām reformām bērnu tiesību aizsardzības jomā, piemēram, bērnu tiesību aizsardzības sistēmas pilnveidi, psiholoģiski pedagoģisko atbalsta centru izveidi un citām. Tāpat turpmāk svarīgs būs jautājums par piedāvāto risinājumu reālo ietekmi un nozīmi bērnu dzīvē, kā arī būtu jāapzina nepieciešamie resursi, lai to efektīvi un pilnvērtīgi varētu īstenot.”

Tieslietu ministrijas ieskatā ir jāanulē Administratīvās atbildības likuma regulējuma normas attiecībā uz nepilngadīgo personu sodīšanu un saukšanu pie atbildības, kā arī jāatzīst par spēku zaudējušu likums “Par audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanu bērniem”. Tā vietā jāstiprina un jāpalielina pašvaldību loma attiecībā uz Bērnu tiesību aizsardzības likumā noteikto profilakses darbu ar bērniem likumpārkāpējiem, izstrādājot vienotu procesuālo regulējumu, lai visās pašvaldībās vienā veidā notiktu darbs ar bērniem ar antisociālu uzvedību. Katrā pašvaldībā ir jānosaka atbildīgā institūcija, kura savā darbā būtu fokusēta gan uz cēloņu noskaidrošanu, kas ir bērnu antisociālās uzvedības pamatā, gan uz atbalsta, palīdzības sniegšanu bērnam, kā arī uz ģimenes iesaisti. Vienlaikus jāparedz pašvaldības atbildīgās institūcijas darba uzraudzība.

Tieslietu ministrija turpinās darbu jau pie konkrētu normatīvo aktu izstrādes.

Lana Mauliņa,

Tieslietu ministrijas

Komunikācijas un tehniskā nodrošinājuma nodaļas

sabiedrisko attiecību speciāliste

Liene Užule,

LPS Komunikācijas nodaļas vadītāja,

padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos

 

Uzvedības sociālās korekcijas programma
Saldus: Korekcijas lietas "rozīnītes"
TM: Bērnu likumpārkāpuma prevencijas sistēma bērna antisociālās uzvedības novēršanai