Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Par datu apmaiņu starp pašvaldībām un Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi

26. februārī notika pašvaldību un Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) attālināta tikšanās, lai apspriestu datu apmaiņas jautājumus gaidāmās administratīvi teritoriālās reformas (ATR) ietekmē.

Latvijas Pašvaldību savienība savā vēstulē PMLP aicināja sniegt atbildes uz šādiem jautājumiem:

* vai pašvaldībām pēc ATR būs jāpārslēdz līgums; ja būs jāpārslēdz, vai pēc 1. jūlija pašvaldības varēs lietot vecos līgumus tik ilgi, līdz tiks noslēgti jaunie;

* vai pašvaldību darbiniekiem būs jāpieprasa jauni pieslēguma rekvizīti piekļuvei Iedzīvotāju reģistram; ja būs jāpieprasa, vai vecie būs spēkā;

* vai “jaunā” pašvaldība var noslēgt līgumu pirms ATR, ja šobrīd vēl tāda pašvaldība neeksistē;

* kā tiek plānota iedzīvotāju adrešu maiņa;

* pašvaldībām mainīsies oficiālās elektroniskās adreses – vai tas kādā mērā ietekmēs Iedzīvotāju reģistru;

* kādu ietekmi radīs Fizisko personu reģistra ieviešana produkcijā?

PMLP Personu datu apstrādes departaments bija sagatavojis atbildes uz jautājumiem, taču tās pārsteidza ar pieprasījumiem pašvaldībām atkārtoti iesniegt apliecinājumu par lietotājiem, kuriem šobrīd ir piekļuve gan Iedzīvotāju reģistram, gan civilstāvokļu aktu reģistrācijas informācijas sistēmai. Sanāksmē gan pašvaldību, gan LPS pārstāvji centās pārliecināt PMLP par šādas informācijas pieprasīšanas nepamatotību un nelietderīgumu. Šķiet, ar kopīgiem argumentiem tas arī izdevās, jo tie tika balstīti uz saskaņā ar Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma pārejas noteikumu 6. punktu “[..] Novada pašvaldība ir attiecīgajā novadā iekļauto pašvaldību institūciju, finanšu, mantas, tiesību un saistību pārņēmēja ..”, kā arī uz 2009. gada reformas pieredzi.

LPS un PMLP vienojās, ka LPS izsūtīs visām pašvaldībām vēstuli par turpmāko rīcību datu apmaiņā starp Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi un pašvaldībām, ņemot vērā sanāksmē panāktās vienošanās. Tāpat LPS aicinās arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju sniegt skaidrojumu visiem valsts informācijas sistēmu un reģistru turētājiem par ATR un datu apmaiņas nepārtrauktu nodrošināšanu.

Guntars Krasovskis,

LPS padomnieks informācijas tehnoloģiju jautājumos