Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Pašvaldības ir pamats sekmīgai krīzes pārvarēšanai

Pašvaldības ir pamats sekmīgai krīzes pārvarēšanai, tām ir būtiska loma demokrātijas, stabilitātes un sociālā miera nodrošināšanā, turklāt tikai pašvaldībām piemīt spēja operatīvi īstenot visus nepieciešamos pasākumus turpmākajai attīstībai, vienlaikus sniedzot atbalstu vietējiem iedzīvotājiem. To piektdien, 20. maijā, attālināti notikušajā ikgadējā Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) biedru sapulcē uzsvēra LPS priekšsēdis Gints Kaminskis.

Arī nākotnē paredzama pašvaldību lomas palielināšanās, jo vēsturiski tās ir vistuvāk iedzīvotājiem un iedzīvotāji vairāk uzticas tieši savai pašvaldībai nekā citām institūcijām – valdībai, politiskajām partijām, valsts pārvaldei kopumā. "Arī turpmāk šī kopējā izpratne un rēķināšanās ar pašvaldību ieguldījumu ir jāsekmē un jānosargā, jo to gaida arī iedzīvotāji, kuru balsi, vēlmes un vajadzības pašvaldība tiešā veidā pārstāv," pauda G. Kaminskis.

Liels darbs bijis jāiegulda, lai atjaunotu, uzlabotu valdības, Saeimas un kopējās publiskās telpas izpratni par LPS nozīmīgo lomu valsts attīstībā un iedzīvotāju labklājības veicināšanā, un, par spīti Covid-19 krīzei un tās radītajiem apstākļiem, pēdējā gada laikā, ieguldot apjomīgu, profesionālu darbu, to ir izdevies panākt. LPS priekšsēdis uzrunā sapulces dalībniekiem uzsvēra, ka organizācija šajos sarežģītajos apstākļos, kad nevienam nav skaidrs, kad un vai notiks atgriešanās ierastajā ikdienā, ir kļuvusi par līderi aktuālas, operatīvas un uzticamas informācijas sniegšanā un apmaiņā, nostiprinot komunikācijas kanālus un nodrošinot iesaistītās puses ar nepieciešamo informāciju sekmīgam darbam.

Viens no aktuālākajiem jautājumiem nacionālajā līmenī līdzās pandēmijas izaicinājumu pārvarēšanai pašvaldību jomā bija administratīvi teritoriālā reforma, kur jau pēc 5. jūnijā gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām būs redzami visi ar reformu saistītie izaicinājumi, arī nepieciešamība palielināt pašvaldību finansējumu un birokrātiskā sloga mazināšana.

LPS biedru sapulcē piedalījās arī valsts augstākās amatpersonas – Valsts prezidents Egils Levits, Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, Ministru prezidents Arturs Krišjānis Kariņš un vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs. Amatpersonu uzrunās bija saklausāms atbalsts LPS kā visas pašvaldības vienojošajai organizācijai, kas koordinē atbalsta sniegšanu iedzīvotājiem gan ikdienā, gan arī krīzes gadījumos un vienlaikus ir spēcīgs valdības sociālais partneris. Īpaši tika uzsvērta LPS vadības aktīvā iesaiste likumdošanas un citos valsts attīstībai nozīmīgos procesos.

Valsts prezidenta Egila Levita uzruna

Saeimas priekšsēdētājas Ināras Mūrnieces uzruna

Ministru prezidenta Artura Krišjāņa Kariņa uzruna

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Artūra Toma Pleša uzruna