Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Ministru prezidents: visas pašvaldības ir vienlīdz svarīgas neatkarīgi no to politiskās vadības

Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) ir saņēmusi Valsts kancelejas direktora Jāņa Citskovska vēstuli, kurā pausts atbalsts vienlīdzīgai valsts pārvaldes attieksmei pret visām pašvaldībām neatkarīgi no tā, kādi politiskie spēki ir to vadībā. Šāda vēstule saņemta kā atbilde uz LPS 7. jūnijā izteiktajām bažām par labklājības ministra Gata Eglīša publiskajiem izteikumiem par finansējuma sadali pašvaldībām pēc to vadības politiskās piederības.

Valsts kanceleja informē, ka Ministru prezidents Arturs Krišjānis Kariņš pēc iepazīšanās ar LPS pausto satraukumu par pašvaldību vienlīdzīgu attīstību, it īpaši pēc administratīvi teritoriālās reformas, paudis nosodījumu ministra izteikumiem un neatbalsta tos. Ministru prezidents uzsver, ka visas Latvijas pašvaldības ir vienlīdz svarīgas neatkarīgi no tā, kura koalīcija tās vada.

Arī labklājības ministrs, reaģējot uz LPS nosūtīto vēstuli, ir aicinājis LPS priekšsēdi Gintu Kaminski uz tikšanos, lai klātienē pārrunātu radušos situāciju. Tikšanās plānota nākamajā nedēļā.

Vēstulē, kas 7. jūnijā tika nosūtīta Ministru prezidentam, labklājības ministram un finanšu ministram Jānim Reiram, LPS priekšsēdis norādīja, ka ir saņemti vairāku pašvaldību lūgumi skaidrot satraucošos izteikumus, jo gan pašvaldībām, gan arī LPS šādi publiski paziņojumi rada bažas gan kontekstā ar pašvaldību tālāku darbību pēc administratīvi teritoriālās reformas, gan finansējuma pieejamību pašvaldībām ES politiku instrumentu, pārējās ārvalstu finanšu palīdzības un Atveseļošanas un noturības mehānisma (ANM) ietvaros nākamajiem septiņiem gadiem. Šis finansējums ir kritiski svarīgs, lai nodrošinātu valsts un pašvaldību turpmāko ekonomisko izaugsmi un konkurētspējas uzlabošanos, kā arī mazinātu sociālekonomiskās atšķirības starp valsts reģioniem, jo īpaši Covid-19 seku mazināšanā katrā novadā.