Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Kaminskis ar Muižnieci vienprātīgi par pašvaldību lomu kvalitatīva izglītības procesa nodrošināšanā

Pašvaldības iedzīvotājiem ir krietni tuvāk nekā Izglītības un zinātnes ministrija, tāpēc tām ir būtiska loma dažādu ar izglītību saistītu jautājumu risināšanā un kvalitatīva izglītības procesa nodrošināšanā. Par to pirmajā tikšanās reizē vienisprātis bija Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšsēdis Gints Kaminskis un jaunā izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece.

Ņemot vērā administratīvi teritoriālās reformas noslēgšanos, tikšanās reizē tika pārrunāta skolu tīkla sakārtošana pēc administratīvo teritoriju apvienošanas un ietekme uz ģimenēm, kurās aug skolēni. Gan A. Muižniece, gan G. Kaminskis bija vienādās domās, ka reforma un skolu tīkla optimizācija nedrīkst negatīvi ietekmēt bērnu labsajūtu un ģimenes budžetu, tāpēc jaunā sasaukuma deputātiem, lemjot par skolu tīklu, būs jāpieņem adekvāti un izsvērti lēmumi.

“Viens no svarīgākajiem jautājumiem, kam ir liela ietekme uz ģimenēm ar skolēniem, ir mācību iestādes attālums no dzīvesvietas, un Covid-19 pandēmija ir pierādījusi, ka jāizvērtē, kā strādāt šādos apstākļos un vai ir lietderīgi bērnus vest uz skolu 30–40 kilometru attālumā. Lēmumiem, kas saistīti ar skolu tīkla sakārtošanu, jābūt bērnu un ģimenes budžeta interesēs,” pauž G. Kaminskis. Sarunā LPS priekšsēdis norādīja, ka, lai gan administratīvi teritoriālā reforma spēkā stājas 1. jūlijā, nopietnākās izmaiņas saistībā ar skolu tīklu gaidāmas aptuveni pēc gada.

Pārrunājot jautājumu par skolu gatavību jaunajā mācību gadā strādāt klātienē, Anita Muižniece apliecināja: “Mūsu uzstādījums ir, ka no 1. septembra visas mācību iestādes – pirmsskolas, pamatskolas, vidusskolas, profesionālās mācību iestādes un augstskolas – atgriežas pie mācībām klātienē. Šim nolūkam būtiska būs arī LPS un pašvaldību iesaiste, lai varētu pieņemt pamatotus lēmumus par dažādiem rīcības scenārijem. Protams, mācības klātienē saistītas ar jautājumu par vakcinēšanos, un es šeit saredzu nepieciešamību no mūsu puses sniegt skolotājiem motivējošu informāciju negaidīt septembri, lai vakcinētos.”

G. Kaminskis ministrei apliecināja LPS un visu pašvaldību gatavību izplatīt sagatavoto informāciju, lai veicinātu vakcinēto pedagogu īpatsvara pieaugumu, kas ir nozīmīgs faktors klātienes mācību atsākšanai rudenī. Uzsverot pašvaldību lomu kolektīvās imunitātes veicināšanā, Gints Kaminskis norādīja, ka ir svarīgi atrisināt jautājumu par datu pieejamību pašvaldībām, jo tie ir nepieciešami, lai varētu strādāt, analizēt situāciju un pieņemt atbilstošus lēmumus.

Tikšanās reizē tika pārrunāts arī izglītības jomas budžets pašvaldībām, tajā skaitā pedagogu atalgojums, un amatpersonas vienojās, ka par šiem jautājumiem būs nepieciešamas atsevišķas tikšanās, kurās detalizēti tiks pārrunāti gan Izglītības un zinātnes ministrijas, gan LPS priekšlikumi.