Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Paaugstinoties elektroenerģijas cenai, pašvaldībām draud elektroenerģijas krīze

Strauji paaugstinoties elektroenerģijas iepirkuma cenai biržā, vairāki energoapgādes komersanti, kas ar elektroenerģiju apgādāja pašvaldību objektus, ir paziņojuši, ka pārtrauc līgumus par elektroenerģijas piegādi. Šāda situācija elektroenerģijas piegādē nekad iepriekš nav bijusi, un ir steidzami jāmeklē risinājumi, lai pašvaldības varētu turpināt nodrošināt pakalpojumus iedzīvotājiem.

Elektroapgādes līgumos, kas pamatā tika slēgti pagājušajā gadā pēc elektroenerģijas tirgus atvēršanas, elektroenerģijas cenas vairumā gadījumu svārstījās ap 40–50 eiro par megavatstundu. Taču aizvadītajā vasarā (un arī patlaban) elektroenerģijas cenas visos Ziemeļeiropas biržas apgabalos pārsniedza 100 EUR par megavatstundu.

Diemžēl šādā situācijā elektroapgādes komersanti vairs nespēj piegādāt elektrību par iepriekšējām cenām, un vairāki uzņēmumi vēlas lauzt elektropiegādes līgumus, pat aizbildinoties ar nepārvaramas varas apstākļiem. Lai gan līguma laušanai juridiska pamata nav, komersanti vairs nespēj par iepriekšējām cenām elektroenerģiju pašvaldībām piegādāt.

Likumi paredz, ka pēc Elektroenerģijas tirdzniecības un piegādes noteikumiem, ja nav spēkā esoša elektroenerģijas tirdzniecības līguma, elektroenerģijas piegāde attiecīgajiem lietotāja objektiem notiek pēdējās garantētās piegādes ietvaros. Tas garantē elektroenerģijas piegādi, bet vienalga rada ievērojamus zaudējumus pašvaldību budžetiem. Jūlijā pēdējās garantētās piegādes elektroenerģijas cena pārsniedza 100 EUR/MWh. Organizatoriski pēdējās garantētās elektroenerģijas piegādātājs saskaņā ar AS “Sadales tīkls” vienošanos ir SIA “TET”. Taču šīs pēdējās garantētās piegādājamās elektrības cenu veido elektrības biržas cena un zināms uzcenojums. Kaut gan pēdējās garantētās piegādes nosacījumi ļauj pašvaldībām saņemt elektrību, samaksa par to var pieaugt vairākas reizes, kas neapšaubāmi atstās ietekmi uz pašvaldības budžetu un kapitālsabiedrību pakalpojumiem, it īpaši siltumapgādē.

Lai pārrunātu radušos situāciju, LPS organizēja darba grupas tikšanos, kurā piedalījās visas iesaistītās puses – Ekonomikas ministrija, AS “Latvenergo”, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija, AS “Sadales tīkls” un pašvaldības, kuras saskārušās ar līgumu laušanas gadījumiem.

Darba grupa bija vienisprātis, ka viens no risinājumiem ir līgumu pārslēgšana, nosakot, ka elektroenerģijas piegādātāja piedāvātā cena nepārsniedz biržas cenu līmeni. Vienlaikus ir jāievieš elektroenerģijas piegādes apdrošināšana.

Sanāksmes dalībnieki vienojās par darba grupas veidošanu, lai meklētu ne tikai pagaidu, bet arī ilgtermiņa risinājumus stabilai un prognozējamai elektroapgādei pašvaldībās.

LPS plāno vērsties Ministru kabinetā ar lūgumu steidzami meklēt risinājumu kritiskajai situācijai.