Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Pētījums: pašvaldības aktīvi izmanto elektroniskās saziņas iespējas

Pašvaldības Latvijā aktīvi izmanto elektroniskās saziņas iespējas, taču ir mazāk naskas uz citu elektronisko procesu ieviešanu un izmantošanu, liecina E-indeksa aptaujas rezultāti, ko ceturtdien sadarbībā ar Latvijas Pašvaldību savienību un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju prezentēja SIA “Jaunrades laboratorija”.

Pētījuma prezentācijas ieraksts skatāms ŠEIT.

Saskaņā ar pētījuma rezultātiem elektroniskas personāla vadības sistēmas ir trīs ceturtdaļās pašvaldību un dokumentu pārvaldības sistēmas tiek lietotas gandrīz visās pašvaldībās. Savukārt elektroniskās komunikācijas platformas izmanto gandrīz puse aptaujāto pašvaldību. Noskaidrots, ka visas pašvaldības ziņojumu sūtīšanai izmanto e-adresi un lielākoties ir apmierinātas, taču arī norāda, ka nepieciešami uzlabojumi, piemēram, ir konstatētas problēmas ar lietojamību, ziņojumu uzglabāšanas laiku un sūtījumu apjoma ierobežojumiem.

Pašvaldībās joprojām aktīvi tiek izmantoti papīra dokumenti, proti, kopumā 35% saņemto un 50% nosūtīto dokumentu ir bijuši elektroniskā formā.

Arī saziņā ar sabiedrību pašvaldības mēdz izmantot e-risinājumus, un visbiežāk novērotās e-līdzdalības iespējas ir saistībā ar publiskajām apspriešanām par attīstības jautājumiem, kā arī iespēja celt trauksmi, nosūtot elektronisku ziņojumu pašvaldībai vai tās iestādei. Tāpat lielākā daļā pašvaldību (80%) tiek pētīts apmeklētāju pieredzējums pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē.

Pētījuma autori secinājuši, ka iedzīvotāju e-prasmju attīstībā “vienas pieturas” vienotajiem klientu apkalpošanas centriem un bibliotēkām ir būtiska nozīme mazākajās pašvaldībās, jo tie sniedz arī centralizētu piekļuves vietu dažādiem e-identifikācijas rīkiem.