Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Ģimenes ārstu piesaistei reģioniem pieejamas naudas kompensācijas

Vairāk nekā 40 jaunie ģimenes ārsti izmantojuši iespēju saņemt finanšu atbalstu par darba vietu reģionā un valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšanu iedzīvotājiem. Tas ir viens no pasākumiem jauno speciālistu atbalstam, kā arī ārstniecības personu piesaistei darbam ārpus Rīgas, ko īsteno Veselības ministrija.

Naudas kompensācijas tiek izmaksātas no ES fondu līdzekļiem, ministrijai īstenojot Eiropas Sociālā fonda projektu “Ārstniecības un ārstniecības atbalsts personu pieejamība uzlabošana ārpus Rīgas”. Pieteikumi no ārstniecības personām joprojām tiek pieņemti.

Ģimenes ārstiem ir iespēja saņemt naudas kompensāciju par darbu reģionos, par ģimenes locekļiem un uzturēšanās izdevumiem. Gadījumos, kad notiek ģimenes ārsta prakses pārņemšana no pensijas vecuma ģimenes ārsta, papildus izmaksā kompensāciju par prakses pārņemšanas/nodošanas procesu abiem ģimenes ārstiem.

2021. gadā atbalstu projekta ietvaros saņēma 12 ģimenes ārsti. Jaunas prakses ir 4 ārstiem, bet 8 jaunie ģimenes ārsti pārņēma praksi no pensijas vecuma ģimenes ārsta. Pagājušajā gadā atbalsts izmaksāts arī 10 ārstu palīgiem un 10 māsām, kas strādā ģimenes ārstu praksēs dažādās Latvijas vietās ārpus Rīgas, liecina apkopotie dati. Saņemto atbalstu jaunie ārsti novērtējuši kā motivējošu, kas palīdzējis uzsākt dzīvi jaunā vietā.

Lai sasniegtu mērķi reģioniem piesaistīt jaunus speciālistus, ģimenes ārstiem izvirzīts nosacījums, ka ārsts-speciālists nav strādājis specialitātē ārpus Rīgas 2017. gada 24. martā (spēkā stājas MK noteikumi par atbalsta izmaksas kārtību). Savukārt nosacījumi finanšu atbalsta saņemšanai, ja notiek ģimenes ārsta prakses pārņemšana, ir šādi:

  • ģimenes ārsts, kurš nodod ģimenes ārsta praksi, ir sasniedzis pensijas vecumu, savukārt ģimenes ārsts, kurš pārņem praksi, nav pensijas vecumā;
  • ģimenes ārsts, kurš pārņem praksi, no 24.03. 2017. līdz kompensācijas pieteikuma iesniegšanai nav strādājis par ģimenes ārstu ārpus Rīgas ar pacientu sarakstā reģistrētām personām;
  • abi ārsti ir sertificēti ģimenes ārsta specialitātē;
  • ģimenes ārsti ir vienojušies par prakses nodošanu/pārņemšanu, informējuši un saņēmuši izziņu no Nacionālā veselības dienesta.

 

Eiropas Sociālā fonda projekta mērķis ir iedzīvotājiem ārpus Rīgas uzlabot veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību prioritārajās jomās – sirds un asinsvadu, onkoloģijas, bērnu (sākot no perinatālā un neonatālā perioda) aprūpes un garīgās veselības jomā. Pretendentu atlases periods notiek no 2018. gada maija un plānots līdz pieejamā finansējuma apguvei, bet ne ilgāk kā līdz 2023. gada 31. jūlijam. Pieejamais kopējais attiecināmais finansējums ir 11 960 103 eiro.

 

Atbalsta saņemšanas nosacījumi un pieteikuma veidlapas pieejamas projekta mājas lapā talakizglitiba.lvKompensācijas ārstniecības personām par darbu reģionos | talakizglitiba.lv

Plašāk par jauno ģimenes ārstu pieredzi šeit: Aktualitātes | talakizglitiba.lv

 

 

 

Informāciju sagatavoja:

 

Barbara Ālīte

VM Projektu vadības departaments

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālr.: 67876040

e-pasts: barbara.alite@vm.gov.lv