Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Latvijas pašvaldību IKT speciālisti Jelgavā ģenerē idejas kopīgiem projektiem

Piektdien, 8.jūlijā, Zemgales reģiona Kompetenču attīstības centrā (ZRKAC) aizvadīta pašvaldību informācijas un komunikācijas tehnoloģijas (IKT) speciālistu sanāksme. Tajā pārrunāti jautājumi par pašvaldību digitālās transformācijas attīstības izaicinājumiem, turpmākās savstarpējās sadarbības iespējas un ģenerētas idejas kopīgiem pašvaldību IKT attīstības produktiem un pakalpojumiem.

Digitālās transformācijas pamatnostādnēs 2021.–2027. gadam pašvaldību IKT jomas jautājumu un izaicinājumu risināšana ir būtiska šo pamatnostādņu komponente, kas tiek skatīta neatrauti no kopējās valsts pārvaldes IKT attīstības. Viens no nākotnes attīstības virzieniem ir iezīmēts koplietošanas risinājumu izveidošana un efektīva izmantošana arī pašvaldībās.

"Pēc teritoriālās reformas Latvijā ir izveidotas 43 pašvaldības un šobrīd katra pašvaldība atsevišķi strādā pie dažādiem izaicinājumiem IKT jomā. Covid-19 pandēmija apliecināja, cik būtiski ir mūsu iedzīvotājiem nodrošināt dažādu pašvaldības pakalpojumu pieejamību attālināti. Tas nozīmē – sakārtot un uzlabot iekšējos procesus, pielāgot IT sistēmas un datu bāzes, apmācīt personālu tā, lai varētu nodrošināt pašvaldības pakalpojumu nepārtrauktu pieejamību attālināti. Taču ne tikai katrai pašvaldībai savā teritorijā ir būtiski saprast, kas ir viņu prioritātes, bet ļoti svarīga ir skatīties plašāk. Iespējams, ka, īstenojot kādu no idejām, var apvienoties vairākas pašvaldības, tādējādi samazinot pakalpojuma izstrādes laiku, kā arī izstrādes un uzturēšanas izmaksas. Piemēram, citas Latvijas pašvaldības atzinīgi novērtējušas mūsu izveidoto Pašvaldības operatīvās informācijas centru, šobrīd aktīvi citās pašvaldībās prezentējam digitālās Jelgavas skolēna apliecības un Jelgavas iedzīvotāja kartes, kas kalpos arī kā maksājumu kartes. Šis projekts jau ir ieinteresējis vairākas citas pašvaldības," šīs sanāksmes nozīmīgumu komentē Jelgavas pašvaldības izpilddirektores vietniece IT jautājumos Ilze Āboliņa.

Jelgavā viesojās vairāk nekā 50 IKT jomas speciālisti un nodaļu vadītāji no 29 Latvijas pašvaldībām "Ņemot vērā Digitālās transformācijas pamatnostādnes nākamajam plānošanas periodam, dažādu digitālo procesu īstenošanai ir iespēja pretendēt uz Eiropas struktūrfondu finansējumu. Un, ja mēs strādāsim vienotā komandā, šīs izredzes piesaistīt naudu noteikti ir lielākas," tā I.Āboliņa, norādot, ka šajā tikšanās reizē veiktas iestrādnes arī pie ieceres izveidot pašvaldību IKT padomi, jo šobrīd Latvijā nav tādas organizācijas, kas apvienotu pašvaldību IKT speciālistus un viņi būtu lemt spējīgi par tālāko nozares attīstību.

"Iecere ir izveidot pašvaldību IKT sadarbības platformu ne tikai kopīgai problēmu apspriešanai, bet arī reālam kopīgam darbam: piesaistīt finansējumu, gatavot projektus, sadarboties ar komersantiem, risināt datu apmaiņas problēmas ar valsts informācijas sistēmām un tamlīdzīgi," piebilda LPS padomnieks IT jautājumos Guntars Krasovskis.

Pēc sanāksmes daļa pašvaldību IKT speciālisti apmeklēja Pašvaldības operatīvās informācijas centru, iepazīstot tā darbu.

Informāciju sagatavoja Jelgavas valstspilsētas pašvaldība.