Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Ārvalstu AES avārijas gadījumā Latvijā iedzīvotāji nebūs jāevakuē un joda tabletes nebūs jālieto

Gadījumā, ja kādā no tuvējām ārvalstīm notiktu atomelektrostacijas (AES) avārija, Latvijā nebūtu nepieciešama plaša iedzīvotāju evakuācija, kā arī nebūtu jālieto joda preparāti, Latvijas Pašvaldību savienības rīkotajā videoseminārā par radiācijas drošības situāciju Latvijas pašvaldībās informēja Valsts vides dienesta Radiācijas drošības centra vadītāja Dace Šatrovska.

Latvijā pastāv vairāki radiācijas apstarošanas veidi, taču vienlaikus valstī nav būtisku problēmu ar starojuma avotiem. Gadījumā, ja notiktu avārija kādā no ārvalstu AES, Latvija neatrodas būtiska apdraudējuma zonā, un pašvaldībām nebūs jāorganizē iedzīvotāju evakuācija. Šādām situācijām ir noteikti konkrēti rīcības algoritmi, piemēram, uzturēšanās iekštelpās, mājdzīvnieku un mājlopu pasargāšana, pārtikas izmantošanas ierobežojumi. Taču arī šie algoritmi tiek pielietoti, ņemot vērā konkrēto situāciju, ko ietekmē arī vēja virziens un nokrišņu esamība vai neesamība, skaidroja D. Šatrovska.

Seminārā informāciju par bruņoto spēku īstenotajām regulārajām apmācībām kodoldraudu gadījumā informēja Aizsardzības ministrijas pārstāvji, uzsverot, ka patlaban arī nav indikāciju par Krievijas gatavošanos izmantot kodolieročus. Apmācības par nepieciešamo rīcību un atbildības sadalījumu kodoldraudu gadījumā tiek rīkotas gan NATO ietvaros, gan arī nacionālā līmeni.

Seminārā aicinātie eksperti bija vienisprātis, ka apdraudējuma brīžos jāzina, ko katrs dara un pārlieku aktivitāte traucē, nevis palīdz.

Semināra ieraksts skatāms ŠEIT.

Darba kārtība
VVD - Radiācijas drošības situācija
AM - Aktuālais drošības situācijas novērtējums: kodoldraudi