Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Pašvaldību sabiedrisko attiecību eksperti dalās pieredzē par veiksmīgu komunikāciju ar iedzīvotājiem

Foto: Siguldas novada pašvaldība

Strādājam kopā konkurētspējīgai Eiropai!

Kopā esam spēks – tā atzina pašvaldību sabiedrisko attiecību vadītāji un speciālisti pēc Siguldā rosīgi aizvadītas dienas daloties pieredzē, iegūstot jaunas zināšanas un iedvesmu turpmākajam ikdienas darbam.  

Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) sadarbībā ar Siguldas novada pašvaldību šī gada 13.septembrī kultūras centrā “Siguldas devons” rīkoja ikgadējo semināru pašvaldību sabiedrisko attiecību vadītājiem un speciālistiem. Pasākumu ar uzrunu atklāja LPS priekšsēdis Gints Kaminskis un Siguldas novada domes priekšsēdētājas vietnieks Kristaps Zaļais.

Savā pieredzē un ar praktiskiem piemēriem iedvesmai dalījās Siguldas novada pašvaldības Sabiedrisko attiecību pārvaldes vadītāja Zane Leimane. Pēc administratīvi teritoriālās reformas nozīmīgs darbs ieguldīts Siguldas novada zīmola izstrādē un ieviešanā, stiprinot arī novada devīzi Sigulda aizrauj! Tāpat Z.Leimane kā sekmīgu pieredzi minēja pašvaldības organizētās diskusijas ar iedzīvotājiem, iesaistot viņus būtisku jautājumu apspriešanā.

Savukārt stratēģijas, komunikācijas, mārketinga un zīmolvedības praktiķis Zigurds Zaķis klātesošajiem atklāja komunikācijas stratēģijas un stratēģiskās komunikācijas novadu, pilsētu mārketingā galvenos principus un virzienus. Tāpat eksperts dalījās apkopotajos secinājumus par gūtajām mācībām pēc Covid-19 pandēmijas un kara Ukrainā.

Spēka vārdi, liekvārdība, stereotipi valodā – par to semināra laikā pastāstīja valodniece, tulkotāja Aiga Veckalne. Viņa semināra dalībniekiem uzsvēra, ka skaidra un saprotama saziņa uzlabo iedzīvotāju uzticēšanos, mazina pārpratumus un veicina procesu norisi. Būt apzinātam valodā nozīmējot būt iederīgam un iedarbīgam, nevis pareizam. Vai izvēlētais vārds, teikuma uzbūve, tonis palīdz sasniegt mērķi un kāds ir mērķis, mērķauditorija? Ir jāuzdod šie jautājumi, kad sākam veidot tekstu. Tam arīdzan jābūt skaidram, precīzam, vienkāršam, pareizam un tīram. Jaunākās tendences lietišķajā saziņā liecina, ka neuzmanība ir palikusi kā norma. Tomēr vienlaikus būtiska kļuvusi spēja rakstīt vienkārši par sarežģīto, izmantot iekļaujošu valodu, rūpēties par lasītāju, izmantot vizualizācijas, dizainu utt.

Komunikācija kā pamats ir pārmaiņu vadībā, lai sasniegtu cerēto rezultātu, īstenotu jauno ideju. Par to seminārā stāstīja pārmaiņu arhitekte Anita Gaile. Viņa skaidroja, ka pārmaiņās vispirms jāiksē esošā situācija un jāizvirza pārmaiņu mērķis. Nākamie soļi – pārmaiņu vadīšanas plāna izstrāde, iesaistīto pušu identifikācija, pārmaiņu komunikācijas plāna izstrāde un pārmaiņu ieviešana. Viens no labākajiem palīgiem pārmaiņu procesā būšot dialogs.

Pasākuma noslēgumā semināra dalībnieki viesojās Siguldas jaunajā pilī, kurā Siguldas Attīstības aģentūras Tūrisma nodaļas vadītāja Kristīne Junkure pastāstīja par mārketinga risinājumiem kultūras objektos.  Pašvaldību sabiedrisko attiecību ekspertiem bija iespēja iepazīties ar vietējiem uzņēmējiem, viņu ražotajām precēm, kā arī apskatīt Siguldas Jauno pili un Livonijas ordeņa pili.

Pašvaldību sadarbības tīkla "Sadarbība ar iedzīvotājiem pašvaldības ietvaros"  seminārs īstenots projektā “Latvijas pašvaldību sadarbības veicināšana un labas pārvaldības stiprināšana”, kas ieviests Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) finanšu instrumenta 2014. - 2021. gada perioda programmā “Vietējā attīstība, nabadzības mazināšana un kultūras sadarbība”. EEZ finanšu instruments ir finansiāls atbalsts, ko sniedz Islande, Lihtenšteina un Norvēģija. Projekta mērķis ir pašvaldību sadarbības optimizācija un labas pārvaldības principu veicināšana Latvijas pašvaldībās, lai uzlabotu publisko pakalpojumu kvalitāti un efektivitāti.