Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Komitejā runāja par Ugunsdrošības, ugunsdzēsības un glābšanas darbu likumu

Šī gada 10. jūlijā notika Latvijas Pašvaldību savienības Tautsaimniecības komitejas sēde, kurā diskutēja par  likumprojektu Ugunsdrošības, ugunsdzēsības un glābšanas darbu likums.

Komitejas sēdes video ieraksts pieejams ŠEIT.

Sēdē priekšlikumus liumprojektam prezentēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieks pulkvedis Mārtiņš Baltmanis. Likumprojekts paredz noteikt pašvaldībām jaunu uzdevumu - nodrošināt ugunsgrēka dzēšanu, ja saskaņā ar normatīvajiem aktiem pašvaldībai ir noteikts šāds uzdevums. Šobrīd VUGD veicis Latvijas administratīvo teritoriju risku kartēšanu, lai noteiktu resursu plānošanu un izvietošanu atbilstoši riska novērtējumam. Pamatojoties uz minēto risku kartēšanu, identificētas administratīvās teritorijas, kurās nepieciešamas pašvaldību ugunsdzēsības organizācijas (vairak zemāk pievienotajā prezentācijā).

LPS uzsver, ka likumprojekts nenosaka vienlīdzīgu pieeju pašvaldībām un sabiedrībai  drošības  pasākumu nodrošināšanai , jo ar likumu tiek noteikts, kuras pašvaldības  piedalās ugunsdzēsībā, bet kuras nē. Turklāt valsts pārvaldes uzdevumu veikšana daļēji paredzēta arī no pašvaldību finanšu līdzekļiem, kas neatbilst likuma Par pašvaldībām noteiktajam. Tas, ka VUGD veicis Latvijas administratīvo teritoriju risku kartēšanu, lai noteiktu resursu plānošanu un izvietošanu atbilstoši riska novērtējumam, nenozīmē vienlīdzīgu pieeju, bet gan pretējo - konkrēta valsts institūcija nespēj veikt savus pienākumus, jo norma attieksies uz tām valsts teritorijām, kur VUGD nevar ierasties normatīvajos aktos noteiktajā laikā, lai nodrošinātu ugunsgrēku dzēšanas darbus, kā arī dēļ VUGD ierobežotās kapacitātes.

Ar Ministru kabineta (MK) noteikumiem nav iespējams precīzi noteikt pašvaldībām veicamo darba apjomu, turklāt pašvaldību ugunsdzēsības pakalpojumi tiek finansēti tikai daļēji. Komitejā pašvaldības uzsvēra šībrīža jau tā sarežģīto finanšu situāciju un grūtības sabalansēt budžetu.

Tāpēc LPS aicina paredzēt iespēju  Iekšlietu ministrijai un pašvaldībām slēgt attiecīgu vienošanos (līgumu),  kurā tiktu norādīts konkrēts sniedzamā atbalsta apmērs, mērķis un sniegšanas kārtība, kā arī finanšu līdzekļu izlietojuma kontroles nosacījumi. Līgumu slēgšana varētu nodrošināt efektīvu kontroli par valsts un pašvaldības budžeta līdzekļu izlietojumu un precīzi noregulētu sadarbības mērķi, virzienus.

LPS akcentē, ka būtu jānošķir pašvaldību brīvprātīgi veidoto organizāciju ugunsdzēsēju un ar MK lēmuma noteiktu pašvaldības veidotu organizāciju. Vienā gadījumā tā ir brīvprātīga saistību uzņemšanās, kur neizpildes gadījumā nav paredzētas nekādas sekas, savukārt otrā gadījumā netiek izpildīts MK lēmums.

VUGD - Dzīvības glābšanas spēju nodrošināšana, balstoties uz risku novērtējumu